Kerekasztal a nőkért

Veszprém - Megengedhetjük-e, hogy a nők kiessenek a döntéshozatalból? Ahogy közelítünk a társadalmi ranglétra felsőbb szintjeihez, úgy csökken a nők aránya - hangzott el a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületének a közelmúltban megtartott beszélgetésén.

Munkatársainktól

Az érdekes, értékes asszonyaink programsorozatnak ezúttal Ertsey Katalin országgyűlési képviselő (LMP) volt a vendége. A beszélgetés témája a nők közéleti szereplésének szükségessége és nehézsége volt. A képviselő asszony szerint nem  kellene  beletörődni a hagyományos "gyengébbik nem" szerepbe. Nem szívességet kellene kérni, hogy "légyszi, had döntsünk mi is valamiben", hanem határozottan kiállni a nőket is megillető jogokért. Ezért szeretné az egyesület országos összefogásra buzdítani a nőket. Nem csodára várni, hanem cselekedni kell.

Első lépésként elérni, hogy rugalmasabb legyen a munkaidő, az anyák dolgozhassanak akár részmunkaidőben is, de úgy, hogy azért meg is lehessen élni ebből a fizetésből. Nálunk egyelőre azért nem népszerű a részmunkaidő, mert a teljes munkaidőért járó bér is nagyon kevés. Részmunkaidőből itt nem lehet megélni. Holott ha dolgozhatnának négy vagy hat órában a nők, akkor szerencsésen megoszthatnák magukat a munkahelyük és a családjuk között. Gondoskodhatnának a gyerekeikről, ugyanakkor megmutathatnák a társadalomnak is, hogy mennyi erő lakozik bennük. Ebben a férfiközpontú társadalomban sajnos erre egyelőre kevés esély van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!