Kevesen élünk az uniós egészségügyi kártya lehetőségével

Brüsszel - Hazánkra nézve különösen figyelmeztető adatokat tettek közzé a napokban a forgalomban lévő Európai Egészségbiztosítási Kártyák (EEK) lakosságszámhoz viszonyított arányáról.

Győrffy Árpád

Az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának lapunkhoz is megküldött adatai szerint a sereghajtók között foglalunk helyet az EU országok mellett Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra kiterjedő rendszerről szóló statisztikában. 

2008 decemberében a 31 érintett ország 510 millió lakosa közül 182 millió rendelkezett egységes egészségbiztosítási kártyával, ami a teljes lakosság 35,7 százaléka. 
 
A főigazgatóság szerint legmagasabb, 80-100 százalék közötti arányszám azokban az országokban mutatkozik, ahol az uniós egészségügyi kártyát a nemzeti egészségbiztosítási kártya hátoldalán helyezték el, vagy ahol azt automatikusan kiadják mindenkinek. Ebbe a csoportba tartozik Luxemburg (82,9 százalék), Csehország (91,4), Ausztria (96,1), Olaszország (97,6) és Svájc (98,8 százalék). 

A főigazgatóság szerint más országokban - például Nagy-Britanniában (49,9 százalék) - széles körű ismeretterjesztő kampánynak köszönhetően nőtt meg a kiadott kártyák száma. 

Pozitív példaként említik, hogy egyre több országban lehet interneten keresztül is igényelni a kártyát a postai és személyes igénylésen túl.
 
Az anyag szerint egyes országokban részben annak tudható be az alacsonyabb arány, hogy az állampolgárok kevesebbszer töltik külföldön szabadságukat. 

Ugyanakkor maguk is hangsúlyozzák, hogy a kártya nemcsak az idegenforgalmi célú utazásokra érvényes. 
 
A főigazgatóság adatai szerint a kártya elterjedtsége Romániában a legkisebb (0,1 százalék), a régi uniós államok között is alacsony Spanyolországban (3,9 százalék), Franciaországban és Finnországban (7,5-7,5 százalék). 

Magyarországon a lakosság 5,5 százaléka rendelkezett tavaly a kártyával, ami alig több az uniós átlag egyhatodánál. Ezzel az érintett államok között az utolsó harmadban foglalunk helyet. 

A velünk együtt csatlakozottak közül a jelentős vendégmunkás gárdát kibocsátó Lengyelország az utolsó (1,6 százalék), miközben az élcsoportban már említett Csehország mellett Szlovákia is 27,8 százalékos elterjedtséget mondhat magáénak.
 
A hazai rossz eredményben valószínűleg szerepet játszik az illetékes szervek kétarcú viselkedése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) EEK-ról szóló tájékoztató anyaga például külön utasbiztosítás megkötésére biztatja a külföldre készülőket. 

Ha valaki megfogadja tanácsukat, és a már befizetett járulékokon kívül külön biztosítást vált, akkor az OEP mentesül a külföldi kezelések költsége alól.
 
Az uniós főigazgatóság néhány hónapja kampányt hirdetett az EEK elterjesztése érdekében, mert szeretnék, ha az uniós polgárok nem költenék fölöslegesen pénzüket olyan szolgáltatásokra, amelyekre már eleve ingyenesen jogosultak. 

A múlt heti közleményük is arra hívja fel a figyelmet, hogy a kártyával nem rendelkezőknek nehezebb lehet az utazás során esetleg szükségessé váló egészségügyi szolgáltatások költségeit fedezni. 

Ugyanakkor a kártya a birtokosa számára garantálja, hogy ugyanolyan szintű állami egészségügyi szolgáltatáshoz férhet hozzá, mint a meglátogatott ország állampolgárai - rögzíti az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának elemzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!