Kiszámíthatóságra lenne nagy szükség - Akár párton kívüli is lehet az új miniszterelnök

Veszprém - Az országos elnökség tagjait is meglepte, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusán bejentette lemondási szándékát. A kibővített elnökséget szombaton reggel fél kilenckor tájékoztatta.

Varga Domokos Péter

Ezt Mesterházy Attila, az MSZP egyik újonnan megválasztott alelnöke közölte lapunkkal. Elmondta, ebben a helyzetben az a cél, hogy minél gyorsabban létrejöhessen egy új kormány, ennek a maximális határidejét a miniszterelnök két hétben jelölte meg, konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezi. 

Szemben néhány azóta napvilágra került véleménnyel, Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, ezt a megoldást az alkotmány lehetővé teszi. Az MSZP vezetésében az új miniszterelnök személyével kapcsolatban konkrét név még nem merült fel. Mesterházy Attila az eddig nyilvánosságra került személyeket - Bajnai Gordont, Bokros Lajost, Békesi Lászlót, Surányi Györgyöt, Gráf Józsefet, Kiss Pétert, Somor Andrást - találgatásnak minősítette. 

Attól is elzárkózott, hogy magánvéleményt fogalmazzon meg ebben a kérdésben, majd a parlamenti szavazáson foglal állást egy név mellett vagy ellen. Azt viszont nem zárta ki, hogy MSZP-n kívüli személy is betöltheti a kormányfői pozíciót, olyan ember kell, aki mellé a parlamentben lehet 194 szavazatot társítani .

Gyurcsány Ferenc mostani bejelentésének csak és kizárólag az lehet a következménye, hogy új kormány vezeti majd az országot, vagy új parlamenti választás kiírására is sor kerülhet? - érdeklődtünk. A politikában nincs lehetetlen, csak kevésbé valószínű vagy valószínűbb forgatókönyv van - válaszolta Mesterházy Attila. 

Szerinte a jelenlegi helyzetben az új kormány a jó megoldás, hiszen egy előrehozott választás rendkívül sok bizonytalansággal jár, most kiszámíthatóságra és azonnali cselekvésre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!