Mellrák - Egyre nagyobb esély a teljes gyógyulásra

Veszprém - A mellrák gyógyítása a diagnózisnál kezdődik. Ha felmerül a gyanú, hogy elváltozás van az emlőben, akkor egy komplex csapat határozza meg, milyen kezelés a legoptimálisabb a beteg számára, mi adja a legjobb esélyt a gyógyulásra.

Varga Domokos Péter

A megyei kórház onkológiai osztályának vezetője beszélt lapunknak a mellrák gyógyításának folyamatáról, esélyeiről. Dr. Hornyák Lajos elmondta, a mammográfusok felderítőmunkája után a szövettani vizsgálaté a döntő szerep. Ebből nemcsak azt lehet megtudni, hogy rákos elváltozásról van szó, hanem arra is lehet következtetni, mennyire agresszív a daganat, milyen irányba terjed, milyen kezeléstípusoktól várható a legjobb eredmény. Ezt követi a sebészek által elvégzett műtét, melynek során megfelelő biztonsági zónával eltávolítják a daganatos területet. Ilyenkor ép szövetet is vesznek ki, hiszen még ma sem lehet teljes biztonsággal nyomon követni a mikroszkopikus terjedést. A mellráknál nagyon gyakori az áttét a nyirokutakban, ezeket fel kell deríteni. (Hornyák Lajos megjegyezte, bármilyen szokatlannak hat is, de férfiak esetében is előfordul mellrák.) Ha a nyirokutakban is találnak áttétet, természetesen a nyirokcsomókat is ki kell venni.

A műtét után következik a gyógyszeres és a sugárkezelés, azt kell elérni, hogy ne térhessenek vissza a rákos sejtek. A betegek nagy része általában kemoterápiás (ráksejtölő infúziós) kezelésben is részesül. A sugárkezelés arra a területre irányul, amerre a daganat elhelyezkedett, terjedt vagy terjedhetett volna. Az utóbbi évek kutatási eredményeinek köszönhetően ma már egyre kisebb területen végzik el, ennek köszönhetően minimálisra csökkent a roncsolódó egészséges sejtek száma.

Hornyák doktor hangsúlyozta a kezelés komplex jellegét. Mikor a beteg kezelési módjáról döntenek, abban részt kell vennie a mammográfusnak, a patológusnak, a sebésznek, az onkológusnak, a sugárterapeutának. Ezzel együtt is a betegé a végső szó, az ő joga eldönteni, hogy kéri a javasolt kezeléseket.

Az osztályvezető főorvos szólt arról is, ma a mellrák gyógyítása nem egyenlő az emlő eltávolításával. Ez csak részben köszönhető a műtéti technikák tökéletesedésének, a másik oka az, hogy - éppen a szűrések elterjedésének köszönhetően - egyre több esetben fedeznek fel mellrákdaganatot nagyon korai stádiumban, mikor az elváltozás még egészen parányi, mikor még nem mutat terjedést. A sebészeknek ma általában egyre kevesebb szövetet kell eltávolítaniuk.

A rák még nem százszázalékosan gyógyítható, de egyre jobb eséllyel kimondható, hogy a rák már nem halálos betegség. A komplex egészségügyi ellátási rendszer ma a betegek több mint felének reális esélyt ad arra, hogy meggyógyuljon.

Ezt nemcsak a korai felfedezés teszi lehetővé, az áttétes betegeknél is elérhető már gyógyulás. Ezt az esélyt tovább növeli majd az onkológiai centrum létrejötte, valamint a struktúraátalakítási pályázat során várható műtőfejlesztések - hangsúlyozta a megyei kórház onkológiai osztályának főorvosa.

 

Plasztikai sebészettel minden pótolható

A műtét és a gyógyítás részét jelenti a rehabilitáció, a helyreállítás is - természetesen az egészségbiztosítási pénztár által behatárolt módon. Ez történhet a rákos sejteket eltávolító műtét során vagy utána is.

A plasztikai sebészet - és a finanszírozás - ma már azt is lehetővé teszi, hogy a hiányzó részek pótlására saját belső szöveteket, izmokat használjanak fel. Egyre több az olyan gyógyult beteg, akinél csak szakértő szem tudja megmondani, hogy mellrákműtéten esett át. Legfeljebb egy kis vágást lehet látni rajta, és alig valamivel kisebb a melle, mint a műtét előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!