Mi mennyi a fegyverpiacon?

<b>Veszprém</b> - Nem csak az országra, megyénkre is jellemző, hogy mind többen vásárolnak gáz- és riasztófegyvereket. Ezt igazolja a veszprémi fegyvermester, <em>Horváth Gábor</em> is, aki tizenhat éve dolgozik a szakmában.

Mátételki András

- Míg korábban havonta 2-3 gáz- és riasztófegyvert adtunk el, a Cozma-gyilkosság óta ez a szám megtöbbszöröződött  - mondja Horváth Gábor, aki feleségével hat éve vezeti vadászboltját.  

Van, aki csak hallott az erőszakos bűncselekményekről, mások viszont már átéltek ilyen élményeket. Egy idős, falun élő férfi azért vett riasztópisztolyt, mert jóhiszeműen beengedett otthonába két férfit, akik egy húszezrest akartak vele felváltatni. Gyorsan kiderült, nem ez volt jövetelük valódi célja, hanem hogy körbenézzenek a lakásban. Alig tudta kitessékelni őket az otthonából. 

Azt mondta, most legalább meg tudja magát védeni. Volt olyan hölgy vásárlónk, aki azt mesélte el, hogy a munkából késő este jár haza, amikor már kihaltak az utcák. Attól tart, bármi megtörténhet vele. Vállalkozók is felkeresnek bennünket, akik nagy értékű árut szállítanak, illetve esetenként sok pénzt tartanak maguknál. 

A különböző fegyverek után érdeklődők nem egyszer kimondták: félnek.
 
Horváth Gábor hozzátette, a törvény négy éve teszi lehetővé, hogy nem kell engedély az ilyen fegyverek vásárlásához, ha ezeket csak otthon tartjuk. Aki viszont magával viszi az utcára vagy a kocsijában tartja, viselési engedélyt kell kérnie a hatóságtól. Ezeket a pisztolyokat minden esetben csak önvédelmi helyzetben lehet előrántani. 

Míg a riasztó lövedékkel leadott lövés hanghatásával ijeszt rá a támadóra, addig a gázlőszerekből kiszabaduló bors, paprika, stb. elegy a levegőbe kerülve csípő, maró hatásával ingerli a nyálkahártyát, s úgy elönti az ember szemét a könny, hogy percekig nem lát. 

Mindkét lőszertípusra igaz, hogy, ha valakit 1,5 méteren belül arcon lőnek, komoly égési sérüléseket szenvedhet, de akár elveszítheti a látását is. 

(Hazánkban is forgalomban vannak már olyan elöltöltős, gumilövedékes puskák és pisztolyok, amelyek szintén engedély nélkül vásárolhatók, ezek is az önvédelmi fegyverek kategóriájába tartoznak.)
 
Egyes gáz- és riasztópisztolyok az éles lőszert kilövő társaikkal teljesen azonosan néznek ki, ugyanis egyazon gyártósoron készülnek. (Ezekbe a fegyverekbe olyan szűkítőt hegesztenek, hogy az éles lövedéket ne lehessen velük kilőni.) Az áruk 12-50 ezer forint között mozog, ez a márkától és az anyag minőségétől függ. 

A töltények 75-250 forintba kerülnek. Bolti vásárláskor kötelező tartozék a fegyvert kísérő magyar tanúsítvány. Ezt sokan nem tudják az interneten vásárlók közül, ami további kiadást és utánjárást jelent a vevőnek.

(Fotó: Andrónyi András)
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!