Nem megy a fakivágás, nem lehet dolgozni

<b>Pápa</b> - Igyekeznie kell a Bakonyerdő Zrt.-nek, ha munkatársaik március 31-ig teljesíteni akarják a penzumot, az elmúlt napokban ugyanos nem ment a favágás az erdeikben.

Tremmer Tamás

A pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. erdeiből évek óta 250 ezer köbméter fát termelnek ki, tájékoztatott Diósi Gyula, vezérigazgató-helyettes. 

Az elmúlt hetek időjárása nem kedvezett számukra, a néha hókásás, máskor felázott talajon ugyanis nem lehet dolgozni. 

A talajkímélés miatt a munkát több napra felfüggesztették. 

Meg kellett várniuk, míg felszárad, vagy megfagy az erdei talaj. Mindezek miatt szép lassan a körmükre ég a vágás, ugyanis az éves mennyiség negyven százalékát a főszezon végéig, március 31-ig teljesíteniük kell, és most még csak alig 50 ezer köbméter körül tartanak.

A rönkfát részben saját üzemükben, Franciavágáson dolgozzák fel. A gazdasági válság építőiparra gyakorolt hatása miatt a kereslet jelentősen csökkent. 

Tavaly több műszakban termelt az üzemük, amely idén eddig egyben működik. A zalahalápi parkettagyáruk is február első napjaiban kezdte a munkát, ahol nagyobb részben szinten saját alapanyagot használnak fel.

A tűzifát, illetve a rostfát hazai és külföldi (osztrák, olasz) piacon próbálják értékesíteni. A tűzifa ellátás terén a hazai lakosság elsőbbséget élvez, igény esetén korlátozás nélkül szállítanak a telepekre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!