Ólom van a kút vízében

Balatonfüred - Ősz óta zárva van a közkedvelt Berzsenyi ivókút a Balaton-parti városban, a kemping szomszédságában. Ólom került a forrásba.

Mátételki András

Mészáros Zoltán, a füredi önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési irodájának ügyintézője érdeklődésünk elmondta, hogy tavaly ősszel, amikor szokás szerint megvizsgálták a víz minőségét, azt tapasztalták, hogy az ólomszennyezés magasabb volt a megengedett határértéknél.

A kutat elzárták, azóta folyamatosan végzik a tisztító jellegű szivattyúzást. Az újabb mérések azt mutatják, hogy csökkent a savanyúvíz kútban lévő ólom mennyisége, de ez még mindig káros az emberi egészségre.

A környékben lévő más kutakból is vettek mintákat, de azokban nem fordult elő az ólom. Még vizsgálják, hogy mi okozta a kút szennyeződését.

A savanyú vízre vágyók így sem maradnak hoppon, mert az út túloldalán lévő Polányi kút kitűnő minőségű. Igaz, ott akár órákat is várakozhat az ember, mire sorra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!