Óriási az érdeklődés a sztárszakácsok és celebek szakácskönyvei iránt

Veszprém - A Harry Potter-láz óta nem volt ehhez hasonló mánia a könyvesboltokban, mint most, amikor a fiatalok sorba állnak a legújabb vámpírregény megjelenésekor. Még azok is átolvassák az éjszakát, akik amúgy ritkán vesznek könyvet a kezükbe.

Munkatársainktól

- Minden akkor kezdődött, amikor Stephanie Meyer Alkonyat című könyve megjelent, kamaszok, fiatalok vettek újra könyvet a kezükbe - tájékoztatta lapunkat Novics János, az egyik könyváruházlánc veszprémi üzletének vezetője. 

- Ezek a vámpíros könyvek nem horrortörténetek, sokkal inkább romantikus vámpírmesék, melyek részben tanító célzattal íródtak: ne csak a könnyen megszerezhető felszínes dolgoknak éljünk, hanem nézzünk egy kicsit mélyebbre. 

Nem sokan tudják azt, hogy Stephanie Meyer a Mormon egyház követője, ezért a hagyományos erkölcsi normákat állítja példaképnek könyveiben, de ezt olyan finoman teszi, hogy csöppet sem prédikációszagúak az írásai.

Egy-egy ilyen divat hátulütője mindig az, hogy az igényes könyvek mellett megjelennek a klónok, melyek sok esetben közel sem bírnak annyi irodalmi értékkel, mint az eredeti, ez a vámpírtörténetek esetében sincs másképp.

Óriási példányszámban kelnek el az önismereti és ezoterikus könyvek is, az elmúlt években ezekre egész ipar épült. A siker oka a könyváruház vezetője szerint talán az, hogy ebben az értékzavaros világban az emberek valamiféle megoldást remélnek életük problémáira ezektől az írásoktól.

Túlnyomórészt a fiatal és középkorú hölgyek azok, akik a bestseller írókat, sztárpszichológusokat, Csernus Imrét, Müller Pétert és Popper Pétert olvassák. Hatalmas az olvasótábora Paulo Coelhónak is, akinek a könyvei az ezoterikus irodalomba sorolhatók.

A karácsonyi könyvdömping már most elkezdődik a boltokban, várhatóan nagy szenzáció lesz a Terézanyu folytatása Rácz Zsuzsától, a legújabb Fejős Éva-kötet, valamint a gyerekeknek szóló Micimackó folytatása.

Ez utóbbira évekig készült a kiadó, hogy az eredeti Milne-regényhez hasonló színvonalú munkát tudjon piacra dobni. Továbbra is óriási az érdeklődés a szakácskönyvekre, a sztárszakácsok és celebek receptjei mellett rendkívül népszerűek ismét a klasszikus szakácskönyvek is - tette hozzá Novics János. 

Szintén a klasszikus hódít a gyermek- és ifjúsági irodalom piacán, kaphatók például ismét a korábban kedvelt pöttyös könyvek, ennek az az oka, hogy annak  a korosztálynak a tagjai lettek most szülők, akik ezeket még gyerekként olvasták.

A válság a könyvpiacon is érzékelteti hatását, bár a könyvesbolt dolgozóinak a tapasztalata az, hogy aki igazán szeret olvasni, az kipréseli a pénztárcájából az összeget a könyvre, a nagyobb gond az, hogy az olvasók száma évek óta stagnál. Fontos lenne tehát több embert megnyerni az olvasásnak.
 
- Olvasásra sajnos kevés időnk jut, de ha leülünk, akkor Popper Pétert olvasunk, valamint szakirodalomat a szépirodalom helyett  - mondja Szabó Zsuzsa és Varga József, miközben az ifjúságnak szóló könyveket böngészik. 

-  Négy gyermekem van, a kisebbeknek én szoktam esténként olvasni, míg a nagyobbak már maguk olvasnak. Ők a fantasykönyveket részesítik előnyben, míg a lányok a tipikus lányos tündérmeséket, mondja Zsuzsa.
 
A rossz idő nem kedvez a mozinknak, mondhatni kevesebben jönnek ilyenkor, mint nyáron vagy tavasszal. Többnyire a nagyon fiatalok és az idősebbek térnek be egy-egy filmre.

Talán az animációs és családi alkotások a legnézettebbek, de a vígjátékok iránt is nagy a kereslet, valamint az idősebbek a komoly filmeket kedvelik.

A jó magyar alkotások is sokakat vonzanak, ám az utóbbi időben többször előfordult, hogy csalódottan távoztak a nézők - mondja a tapolcai városi mozi vezetője, Imre Corina, aki hozzátette, hogy állandó kedvezményekkel próbálják az embereket becsalogatni, továbbá magyar filmek esetén közönségtalálkozót is szoktak szervezni.

- A mozikban jelenleg a Fel! című animációs film és a Michael Jackson This is It című filmek a leglátogatottabbak - tájékoztatta lapunkat Buda Andrea, a Cinema City hálózat marketingvezetője, hozzátéve, hogy idén nagyon jó volt a filmkínálat, sokan megnézték a Terminátort, a Becstelen brigantikat, a Harry Pottert vagy a Jégkorszakot. 

- Nagy sikernek igérkezik még az idei évben James Cameron új filmje, az Avatar, illetve a fiatalok körében nagyon népszerű Alkonyat második része, az Újhold.

Decemberben lesz továbbá a Hercegnő és a béka című mesefilm, valamint Csányi Sándor új filmjének, a Poligamynak a premierje is - tette hozzá Zsuzsa, aki szerint a magyar filmek iránt nagy az igény.

Premierfilmek, mesék
 
- Többen jönnek ilyenkor dvd-t kölcsönözni, mint nyáron vagy tavasszal. Vannak állandó, visszatérő kölcsönzőink, de új vásárlók is mindig érkeznek ebben a hideg időben.

Minden korosztály képviselteti magát, fiataltól az idősebbekig, nagyszülők is gyakran betérnek, hogy unokájuknak kölcsönözzenek egy-egy mesefilmet - mondja Tóth Krisztina alkalmazott.

Az ember azt gondolná, hogy manapság mindenki inkább letölti otthon az internetről a filmeket, mintsem, hogy kikölcsönözze, de Krisztina ezt megcáfolja. Mint mondja, folyamatosan vannak vevők a minden héten új filmekkel bővülő kölcsönzőben. 

- A premierfilmek iránt a legnagyobb a kereslet, de a klasszikus alkotásokat is keresik. A legtöbben hétvégén jönnek, ilyenkor több filmet kölcsönöznek egyszerre. Mostanában keresik a blue ray filmeket is - fűzi hozzá Krisztina.

*

Az olvasás szerfölött misztikus dolog, annak ellenére, hogy életünk mindennapi kommunikációs eszköze. Gondolom ezt azért, mert közel ötesztendős unokaöcsémen már egy jó éve kitört az olvasási láz, betűket, majd rövid szavakat írt, ezeket aztán el is olvasta.

Hitetlenkedtem, teszteltem a kissrácot, igaz a szóbeszéd. Irodabútor, gyümölcs, olvassa fel lassan, elnyújtva, de hibátlanul az utcai feliratokat, aztán arcára kiül az elégedett mosoly, hogy megcsináltam, megértettem.  

Olyan ez számára, mint valami titkos kódrendszer, sok pici hangya a nagy fehér papíron, melyet eddig csak a felnőttek tudtak értelmezni.

Most már azonban itt van ő is, a büszke óvodás, megtanulta, akár tetszik, akár nem, így lelepleződik az élet egy újabb szelete. Nincs más hátra, kicsi Csongor, vitorlát bonts, kalandra fel!

Gaál Julianna
[email protected]
 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!