Ötvenen haltak meg az utakon

<b>Veszprém</b> - A 2007-es adatokhoz képest tavaly 32-vel kevesebb közúti baleset történt a megyében, ami négy százalékos csökkenést jelent.

Halmos György

Kevesebb halálos és súlyos baleset történt, a könnyű sérüléses esetek számában azonban öt százalékos emelkedés van - közölte Reiter Barnabás, a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. 


82 esetben jelzett az alkoholszonda a tavalyelőtti 119-cel szemben
(Fotó: archív)

A halálos balesetekben ötvenen vesztették életüket, súlyosan 325-en sérültek meg - mondta az osztályvezető. 

Örvendetesnek nevezte, hogy jelentősen csökkent az ittas balesetek száma: míg néhány éve az országos, tíz százalék körüli átlagnál több balesetet okozott ittas vezető, addig ez az arány tavaly az átlag alá csökkent. Számadatok szerint 82 esetben jelzett az alkoholszonda a tavalyelőtti 119-cel szemben. 

Az alezredes megemlítette, hogy a baleseti okok közül továbbra magasan a gyorshajtás vezet (a sebesség nem az út- és időjárási viszonyokhoz való megválasztása), amit az elsőbbségi jog meg nem adása, valamint a figyelmetlenség követ, míg a legkevesebb baleset műszaki ok miatt következik be. 

Az ORFK a tervek szerint idén elkezdi a telepített sebességmérők felszerelését (ilyenekkel az autósok az M1-M7-es autópálya közös szakaszán találkozhatnak). 

Az alezredes elmondta, hogy örömmel fogadták azokat a híreket, miszerint a litéri, a hajmáskéri és a szentgáli csomópontokba külön szintű kereszteződések épülnek a jövőben, amelyek a jelenleginél sokkal biztonságosabbak lesznek. 

Szólt arról is, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a gépkocsivezetők közül egyre többen használják a biztonsági övet és a biztonsági gyermekülést az autóban utazó gyerekek részére. 

Szeretnék elérni, hogy a sok esetben életmentő biztonsági övet a nyugat-európaihoz hasonló arányban, legalább 90 százalékban használják. Az övet használók aránya egyébként Magyarországon az elmúlt években emelkedett, ugyanakkor jelentősen elmarad a kívánatos szinttől. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!