Óvatosabbak az autósok, így kevesebb a sérült

Veszprém - A veszprémi kapitányság illetékességi területén tavaly 155 személyi sérüléssel járó baleset történt, ez tízzel kevesebb, mint a tavalyelőtti.

Halmos György

Ez azt jelenti, hogy a veszprémi kapitányság és a zirci őrs területén hat százalékkal csökkent a személyi sérüléses balesetek száma. Az adatokat elemezve kiderül, hogy Zircen ugyanannyi baleset történt, mint 2010-ben, míg Veszprémben tízzel kevesebb, ami nyolcszázalékos csökkenést mutat.

Adamovics László főhadnagy, a veszprémi kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy tavaly öttel csökkent a balesetben elhunytak száma a 2010-es tizenkét áldozathoz képest. A súlyos balesetek száma stagnál, míg a könnyű sérüléssel járóké tizedével mérséklődött. Tizenöt balesetben játszott közre a sofőr ittassága, szerencsére egyetlen sem végződött tragikusan. A főhadnagy elmondta, hogy a baleseti okok között továbbra is a gyorshajtás, a sebesség helytelen megválasztása áll az első helyen. Hozzátette: harmincnégyszer nem adták meg az elsőbbséget, huszonöt balesetben pedig a kanyarodás szabályainak be nem tartása vezetett ütközéshez. Az osztályvezető szerint abban, hogy a tavalyelőttinél jobb eredmények születtek, többek között közrejátszottak a jogszabályi változások, például a büntetési tételek jelentős emelése, a közlekedési pontrendszer szigorítása is. Folytatódnak a kapitányság bevált baleset-megelőzési akciói is, így a Fogadj örökbe egy zebrát, a 8-as főúton a figyelemfelkeltő akció és az őszi-téli átállás fontosságára felhívó akciók.

 

Tavaly a megyeszékhelyen 13 gyalogost ütöttek el, ötöt közülük zebrán, szerencsére egyik eset sem volt halálos. Már készülnek a Haszkovó 16. szám előtti átkelőhely biztonságosabbá tételére, ahol a közelmúltban történt súlyos gázolás. A tervek szerint rázóbordákhoz hasonló szerkezettel hívnák fel a gépkocsivezetők figyelmét a zebra közelségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!