Rióban dúl a drogháború

Rio de Janeiro - A rendfenntartó erők hét felételezett kábítószercsempészt öltek meg szerdán Rio de Janeiróban, és ezzel harmincháromra emelkedett azoknak a száma, akik a szombat óta tartó összecsapásokban vesztették életüket a brazil nagyvárosban.

MTI

A rendőrség szerint reggel az egyik északi szegénynegyedben kezdődött lövöldözés. Három drogcsempész megsebesült és a kórházba szállítás előtt  meghaltak.

A délután az északi városrészben másik négy kábítószer-kereskedő  vesztette életét a rendőrökkel vívott összecsapásokban.

Lelőttek egy rendőrségi helikoptert is

Rio de Janeiro északi övezetében szombat óta zajlanak kisebb-nagyobb intenzitással a biztonsági erők és a drogcsempészetben érdekelt bandák közötti összetűzések. Ez utóbbiak egymással is külön harcot folytatnak  a drogértékesíti területek ellenőrzésének a megszerzéséért.

A vasárnap már viszonylagos béke honolt, köszönhetően annak, hogy az ország más részeiből jelentős rendőri erősítés érkezett. A kábítószer-csempészek viszont a rendőrség helikopterére is lőttek, és a légi jármű felrobbant.

A hatóságok igyekeznek a lakosságban tudatosítani, hogy tegyenek meg mindent azért: városuk az elkövetkező években biztonságos metropolisz legyen, hiszen Rio de Janeirónak ítélték oda a 2016-os nyári olimpiai játékok rendezési jogát. Ezt megelőzően két évvel Brazília labdarúgó-világbajnokságot rendez, és ennek a sporteseménynek a lebonyolításában is várhatóan kiemelt szerep játszik majd Rio de Janeiro. Valószínűleg több mérkőzést a nevezetes riói Maracana Stadionban rendeznek meg. Az olimpia nyitó és záróünnepségének a színhelye is ez a sportlétesítmény lesz, amely éppen a hétvégi zavargások körzetében, az északi városrészben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!