Romantikus vadászati mód

<b>Megyei körkép</b> - A vadászíjászok száma évről évre gyarapszik. Eddig mintegy nyolcszázan tették le az állami vadászvizsgát kiegészítő íjászvizsgát, amely az íjjal történő vadászat gyakorlásának törvényi feltétele. A hazai vadászíjászok újkori történelme 15 évre nyúlik vissza, az íjászok amolyan klubszerűen szoktak találkozni. Hivatalos formában két éve vannak jelen a palettán, ekkor alakult meg a Magyar Vadászíjász Egyesület.

Tremmer Tamás

Jelenleg közel száz tagjuk van. A vadászíjászok száma Veszprém megyében is örvendetesen növekszik, tudtuk meg Ambrózy Árpád elnöktől. 

Az egyesület elsőrendű célkitűzése a hazai vadászíjászok táborának érdekképviselete. Kiemelkedően fontosnak tartják a vadászat egyetemes ügyének támogatását, a nemzeti vadászati kultúránk megőrzését és fejlesztését, valamint a vadászat pozitív megítélésének elősegítését a közvéleményben. 

Az országos egyesület székhelye Balatonalmádiban van, itt lakik a titkáruk, Glück Balázs is.

Egyre népszerűbb az íjazás. Eddig mintegy 800-an tették le az állami vadászvizsgát kiegészítő íjászvizsgát, amely az íjjal történő vadászat gyakorlásának törvényi feltétele. Míg tíz éve mindössze öt-tíz ember tett "különbözeti vizsgát", addig manapság már évi 80-100-an vállalkoznak erre. A sikeres vizsgázók jó része él is a lehetőséggel.

Az íjazás új, de valójában több tízezer éves vadászati mód, mely a solymászattal együtt nemzeti vadászati kultúránk része, közös múltunk, jelenünk és jövőnk. Az íjászat hagyományos, ugyanakkor rendkívül romantikus és etikus vadászati mód. 

A fegyverrel ellentétben íjjal be kell merészkedni a vad érzékelési körébe, nem lehet különféle érzékelőkkel akár többszáz méterről is lőni. A vadat 20-30 méterre kell megközelíteni, így sokkal nagyobb az esélye a vadász észlelésére. Ez az igazi küzdelem vad és vadász között.

További részletek a szerdai Naplóban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!