Sikeres volt a légi roham - Fotókkal!

Újdörögd - Harci- és szállító helikopterek és szárazföldi egységek is bizonyították rátermettségüket a pénteken zárult Légi Roham 2009 hadgyakorlat során.

Szabó Péter Dániel

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László vezérkari főnök is a helyszínen, az újdörögdi bázis szomszédságában lévő romvárosban tekintette meg a MI-24-es és MI-17-es helikopterek külföldi missziókban is jól alkalmazható, különleges képességeit bemutatni hivatott, látványos harcászati gyakorlatot.


(Fotók: Penovác Károly)

A városi hadviselésben gyakran változó szituációk kezelésére ad lehetőséget a harci- és szállító helikopterek bevetése. 

A szárazföldi erőkkel történő hatékony együttműködésnek köszönhetően sugárforrást tartalmazó, úgynevezett piszkos bombák felderítésére, valamint terrorellenes műveletek végrehajtására, civilek kimenekítésére is alkalmasak - mondta el Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka. 

A  fiktív harcászati helyzetet modellező gyakorlaton az alakulat kijelölt állománya az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj, valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonáival együtt hajtotta végre a kijelölt feladatokat. 

Az elmúlt évek afganisztáni, balkáni és iraki történéseire alapozó képzeletbeli harci helyzetben Alpia ország egyik települését kellett megvédenie a speciálisan kiképzett állománynak, egy hadúr ugyanis 200 fegyveres társaságában támadást indított a nemzetközi segélyszervezet tisztségviselőinek is otthont adó falu ellen. 

A kilenc harci- és szállító helikoptert felvonultató összhaderőnemi harci kötelék védelem alá vonta a települést, biztosította a helyszínt, majd a romváros házai közé leereszkedve sikerekesen kimenekítette a civileket. 

A közel kétórás harcászati gyakorlatot követően dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter személyesen gratulált a speciális képességeket igénylő feladatokat sikerrel teljesítő katonáknak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!