Soltész: Nehéz helyzetben a fogyatékosok

Veszprém - A szocialisták és a szabaddemokraták tönkre tették a szociális területet, ezzel jelentősen megnehezítették a fogyatékkal élő emberek, hozzátartozóik, illetve gondozóik életét - jelentette ki Soltész Miklós a szerdai sajtótájékoztatón.

Mátételki András

A fideszes országgyűlési képviselő az egyik legnagyobb gondként azt említette meg, hogy az adományokat ma már áfa terheli, ezen kívül 2006 óta jelentősen csökkent a nappali és a bentlakásos intézmények normatívája.

Megszűntek nagy számban a szociális munkahelyek, ahol nehéz sorsú embereket alkalmaztak. Idén a parlamenti többség úgy döntött, hogy 10 milliárd forintot von el a különböző, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásából. Ezzel, húzta alá a képviselő, újabb 10 ezer ember veszti majd el állását, s olyan cégek szűnnek meg, amelyeknek fix megrendeléseik voltak. A politikus kiemelte: a jövőben produktív szociálpolitikára van szükség.

Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke arról számolt be, hogy napközben milyen tapasztalatokat gyűjtöttek Várpalotán a fogyatékosok napközi otthonában, ahol találkoztak az intézmény dolgozóival, szülőkkel. Ott elhangzott, hogy az ismert szlogent –  Semmit rólunk, nélkülünk! – a mindennapokban is szeretnék megtapasztalni. Szóba került, hogy a különböző programokat – akadálymentesítés – nem sikerült maradéktalanul megvalósítani. A szemlélet változtatást az iskolákban kell elkezdeni, hogy idővel a társadalom befogadja a sérült, beteg embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!