Szenzáció! Embert lopnak festéklemosó segítségével!

<b>Budapest</b> - Pár csepp italba csöppentve a GHB nevű szer tíz perc alatt teljes tudatkiesést okoz. Hétvégi diszkókban a pohárba cseppentik, amikor tulajdonosa nem figyel oda, majd összeesik, mire a segítőkész közelben lévők kiviszik és elrabolják.

Dallos Zsuzsa

Jó néhány fiatal lány került a kórházak toxikológiai osztályára az ez elmúlt hónapokban, akiket a Ginaként emlegetett szerrel kábítottak el. 

A GHB (Gammahydroxybutyrát), csakúgy, mint a heroin, a kokain, eredetileg gyógyszer  szögezi le dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos. 

Hozzátette: A GHB-t a hatvanas években a gyerekek altatására használták, ma már évente csak százdoboznyit, mert korszerűbb anyagokkal altatnak. Viszont forgalomban van oldószer formájában, a graffitik lemosására kiváló. Háromezer forintba kerül egy üveggel, bárki megveheti. 

Többnyire szemcsepegtetővel teszik a lányok italába. Szegények néhány perc múlva akarattalan rongybabává válnak. Hat-nyolc óráig tart ez az állapot, közben bármit csinálhatnak velük. 

A dologban az a különösen kegyetlen, hogy egy átlagos nemi erőszak esetén mindig kimutatható sérülés - harapásnyom, ütés , ilyen esetben viszont nem, a tehetetlen test teljesen kiszolgáltatott. 

Ráadásul a GHB tizennégy-tizenöt óra alatt kiürül a szervezetből, utólag nem lehet kimutatni. Az áldozat egy pillanat alatt teljes éberséggel tér magához, nem érti, hogy hogyan került az adott helyszínre. Minderről tudniuk kell a gyerekeknek és a szüleiknek is, mert csak a tudás ad valamiféle védelmet!  

Tehát lehet ellene védekezni - vetem közbe.  Védekezni nem lehet ellene, csak megelőzni: senki ne hagyja a poharát felügyelet nélkül! Ha üvegből iszik, a hüvelykujja legyen az üvegen. 

A társaságban lévők ne hagyják magukra soha egyik társukat se! - mondja a főorvos.  Tudomásul kell venni, hogy ma már a nagykorúságig eljutó gyerekeknek legalább ötven-hatvan százaléka kipróbál valamilyen pszichoaktív szert? - kérdezek vissza.  

Az első szerkipróbálás ma már tizennégy éves korra csúszott le - válaszolja. Sokat jelent, ha a szülő tájékozódik, mondjuk, olvas, és megtudja, milyen drogok léteznek, majd erről nem rest beszélgetni a gyerekével. 

Az is segít, ha tudatosan törekszünk arra, hogy megtanítsuk a gyerekünket nemet mondani. Hogy ki merje jelenteni a kortárs csapattal szemben, hogy én nem iszom vodkát, és a füves cigit sem akarom megkóstolni! A legtöbbet tán az jelenti, ha a család amolyan biztos kikötő. 

Ahol jó lenni. Azt hiszem, nincs mindenkire érvényes recept.


Zacher Gábor: Az első szerkipróbálás ma már tizennégy éves korra csúszott le
(Fotó: Napló)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!