Szigorodó szabályok - Nem ítéltek még elzárásra fiatalkorút

Veszprém - Tulajdon elleni szabálysértés miatt kilenc fiatalkorú személlyel szemben indult eljárás az augusztusi jogszabályváltozás óta, a bíróság egyetlen esetben sem alkalmazott elzárást büntetésként.

Halmos György

Erről a megyei főkapitányság tájékoztatott. A jogszabály változása óta összesen 53 esetben indítottak tulajdon elleni szabálysértés miatt eljárást a megyében. A változtatás előtt többek között a rendzavarás, a garázdaság, a tiltott kéjelgés és a veszélyes fenyegetés elkövetőit, valamint a távoltartás szabályait megszegő személyeket sújthattak elzárással, feltéve, hogy betöltötték 18. életévüket. A kör augusztus közepétől bővült, ugyanis elzárható az is, aki húszezer forintnál kisebb kárt okozó lopást, sikkasztást, orgazdaságot vagy bankkártyacsalást, magánlaksértést követ el, feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében vesz részt. Az elzárással is sújtható szabálysértések esetén, amennyiben a fiatalkorút tetten érik, 72 órára szabálysértési őrizetbe vehetik. Az elzárás a felnőttekre kiszabható mérték fele, azaz 30 nap. A törvény lehetővé teszi a gyorsított eljárás lehetőségét.

A bíróság egyébként tulajdon elleni szabálysértés miatt egy esetben rendelt el elzárást (25 nap) míg egy esetben pénzbírságot szabott ki (30 ezer forint).

A tulajdon elleni szabálysértések miatt indult eljárásokból két ügyet gyorsított eljárásban tárgyaltak, 42-ben pedig jelenleg is folyamatban van az úgynevezett előkészítő eljárás.

Az elzárással sújtható szabálysértések közül kettőben, a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel, valamint a tulajdon elleni szabálysértés esetében a rendőrségnek a tényállás felderítése, az elkövető kilétének a megállapítása érdekében a bírósági eljárást előkészítő eljárást kell lefolytatnia.

A jogalkotó szándéka az volt, hogy bűncselekménynek nem minősülő, de az állampolgárok egy részét joggal irritáló szabálysértések egy meghatározott körét a megszokottakhoz képest súlyosabban szankcionálják - derül ki a rendőrség tájékoztatásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!