Trükkös csempészek, jó szimatú vámosok

Pápa - A pápai vámosok rendkívül eredményesek a felderítésben. A csempészek egy része jól tudja: messzire el kell kerülni a pápaiak felségterületét, ha nem akarnak megbukni.

Mátételki András

- Jól összeszokott, rutinos kollégáim vannak, akik nem csak a szorgalmukról híresek, hanem a hetedik érzékükről is - mondja a 49 éves Simon János, a pápai vámhivatal parancsnoka, aki hozzáteszi: a tapolcai szolgálati hely dolgozói is hozzájuk tartoznak. 

A sikerekben közösen osztoznak, összesen 27-en. Ez év elejétől ismét önálló a pápai hivatal, pedig korábban - a 2004-es EU-csatlakozáskor - a megszüntetésükön gondolkodtak.

- Nekünk ma már nem csak a hazai, hanem az uniós piacot is védenünk kell! Éppen ezért mindent megteszünk, hogy a csempészeket elcsípjük. Ez egy nagy játék: örökké résen kell lennünk, s kitalálni milyen újabb trükköket vetnek be ellenfeleink. Éppen ezért nem csak a főútvonalakon, hanem a mellékutakon is ott vagyunk. 

Eredményeink alapján számos alkalommal a régióhoz tartozó Fejér és Komárom-Esztergom megyén kívül más megyékbe is meghívnak bennünket közös ellenőrzésre. 

Mint az köztudott, a szeszesital mellett a legnépszerűbb a cigaretta csempészése. Míg a keleti országokban a "fuvarozó" egy dobozt megvesz mondjuk 150 forintért, az a nyugati országban már 1000 forintért talál gazdára. 

Találkoztunk már olyan szállítóval, aki több tucat desszertes dobozban rejtette el a füstölnivalót. Az autókban ezerféle üreg van, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak az elrejtésre. Éppen ezért kollégáimnak jól kell ismerniük a különböző kocsikat. 
 
A pápai-tapolcai fináncokat nem kell félteni, sokszor megkeserítették már a zavarosban halászók életét. A különös esetek között tartják számon, amikor az átvezénylés ideje alatt a beregszászi határátkelőnél megcsíptek egy szegedi autóst. 

Feltűnt nekik a távolról érkezett, Ukrajnából hazafelé tartó autó, ezért átnézték, de semmit nem találtak benne. Amikor a kocsi napok múlva újból megállt a határon, alaposan "átvilágították", mondván ki az az őrült, aki oda-vissza megtesz ismét 700 kilométert az olcsó benzinért. Levették a mikrobusz lökhárítóját, majd megfúrták az alvázát, ahonnan dohány törmelék hullott alá… 

Az alváz fölött egy zárt fiókban, amolyan tepsiben, 120 karton cigi lapult. Így már érthető volt, hogy a szegedi férfinek miért volt kedvenc úti célja Ukrajna. Egy-egy forduló 20-25 ezer forintot hozhatott volna neki a konyhájára. A másodiknál megbukott…
 
- Ugyancsak kollégáim jó érzékét dicséri - meséli tovább a parancsnok, aki 26 éve szolgál a testületnél -, amikor a 8-as úton lebuktattak egy másik cigaretta csempészt. Mivel a moldáv illetőt már jól ismerték, ezért ismét alaposan átnézték a kocsiját. 

A korábbi rejtekhelyeken, mint például az elsősegélynyújtó- és a hólánc dobozából sorra kerültek elő a füstölnivalók. Madridban dolgozó vendégmunkás ismerőseimnek viszem az utánpótlást, mesélte a férfi, utalva a többi csomagra. 

Kollégáim gondolkodóba estek: mi a csudának kell két százliteres hordóban savanyított uborkát és juhsajtot vinni, amikor a déli országban ezek rendkívül olcsók. Megkérték a gépkocsivezetőt, ugyan nyúljon már le a hordók aljára, s fogassa át a szállítmányát. 

Pillanatok múlva kiderült, a hordók alján vízhatlan csomagolásban cigaretta dobozok feküdtek. Ő sem úszta meg tetemes büntetés nélkül. Ilyen esetekben, ha valaki megtagadja a bírság kifizetését, elkobozhatjuk a kocsiját. 
 
A vámosoknak - az úgynevezett mobil csoport tagjainak - szó szerint nem árt, ha jó a szimatuk. Így bukott le az a kisteherautós, akit ugyan ellenőrizés után az útjára engedtek, ám azonmód utána is eredtek. 

A gépkocsi ugyanis mintha egy pecsenyesütőt húzott volna maga után: étolaj volt a tankjában, ami tilos, mivel ez is jövedéki terméknek számít. (Fáradt sütő- és gázolajjal sem lehet a kútnál kapható üzemanyagot kiváltani!)
 
Az érdekes esetek között említi Simon János, amikor egy külföldre szállított koporsókba elrejtve találtak cigarettákat, stílusosan szólva, "koporsószegeket".

- A felderítési mutatónk a legutóbbi átfogó akciósorozat alkalmával 58 százalékos volt, azaz minden száz ellenőrzött személyből 58-at valamilyen szabálysértés miatt felelősségre vonunk.  

Régiós vezetőink jó eredményeinket elismerik, aminek az eléréséhez folyamatosan megkapjuk az anyagi és a technikai segítséget. 
 
(Fotók: Mátételki András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!