Új műszer a cukorbetegeknek

<b>Veszprém</b> - Fejlett technikájú, úgynevezett folyamatos vércukormérő monitort kapott adományként a megyei kórház rendelőintézetének diabetológiai centruma. A műszer elősegítheti a cukorbetegek életminőségének javulását.

Martinovics Tibor

Az egyik vegyipari társaság idén hétmillió forint értékben adományozott műszert a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének, ebből kapott a veszprémi diabetológiai centrum. 

A vércukor-monitorrendszer egy vevőből, egy rádióadóból és egy kisméretű, a beteg bőre alá helyezett szenzorból áll, amely ötpercenként méri a páciens cukorszintjét, illetve jelez, ha a vércukorszint rendellenesen magas vagy alacsony tartományba kerül. 

Így több százszor annyi információt ad a vércukorszintről, mint a hagyományos, ujjszúrással végzett ellenőrzés. Segítségével minden kezelt láthatja, hogy az étrend és a testmozgás milyen hatást gyakorol vércukorszintje alakulására, ezáltal könnyebben elllenőrizhati saját szervezete működését, megalapozottabban dönthet életmódjával és kezelésével kapcsolatban.
 
A szenzorral pontosan követhető a beteg szöveti cukorszintje. Megtudjuk, mi befolyásolja a növekedését, illetve csökkenését, vagyis az egy hétig viselt szenzor eredményei alapján pontosabb inzulinadagolás állítható be a betegnél. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a súlyos cukorbetegek is szinte teljes életet éljenek. 

A késői szövődmények kialakulását szintén vissza lehet ezzel szorítani - magyarázta az új eszköz előnyeit dr. Vándorfi Győző főorvos. Az új műszer a folyamatos inzulinadagolásra kényszerülő, 1-es típusú cukorbetegeknél alkalmazható, több száz ilyen beteg van a megyében is. Az adományba kapott monitorral hetente egy páciens vércukor értékeit lehet kielemezni.  

Most teszteljük az új készüléket. A tervek szerint a jövő héten már része lesz az ellátásnak - válaszolta érdeklődésünkre a rendelőintézet igazgatója, aki hozzátette: az apró szenzor bőr alá beültetése semmiféle kellemetlenséggel nem jár, viselése nem feltűnő, a beteget nem zavarja a mindennapi tevékenységeiben.

(Fotó: Penovác Károly)
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!