Új tanösvény ritkaságokkal

Tapolcafő - Családias pihenőhellyel, valamint hiánypótló ivókúttal bővült a közelmúltban a Tapolca Forrás Tanösvény, így a kiváló minőségű tapolcafői vizet bármikor megkóstolhatják a kirándulók.

Polgár Tibor

A szépen kialakított, gondosan rendben tartott tanösvénynek hamar híre ment, és már rengeteg érdeklődőt, természetjárót, turistát vonzott Tapolcafőre szerte az országból. A Tapolca patak közel 600 méteres szakasza mentén haladó tanösvény létrehozásának ötlete a Tapolcafői Kertbarát Kör tagjaiban fogalmazódott meg 2010 őszén.

Ezt követően a helyi lakosok, néhány önzetlen támogató, a pápai önkormányzat, valamint a Pápai Vízmű Zrt. példaértékű összefogásának köszönhetően idén márciusban  rengeteg közös munkával  elkészült a Tapolca Forrás Tanösvény. Nemrég egy pihenőhellyel fejlesztették tovább, ahol az ide látogatók ihatnak az ásványvíz minőségű tapolcafői vízből is. Az ivókút mellett immár három garnitúra asztal és pad, valamint egy szalonnasütő áll a kirándulók rendelkezésére - tudtuk meg Horváth Endrétől, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnökétől. Hangsúlyozta, köszönettel tartoznak a Pápai Vízműnek, a Bakonyerdő Zrt-nek, valamint Tamás Péter malomkutatónak, aki egy malomkövet ajándékozott nekik, ezt az ivókút mellett helyezték el.

Horváth Endre felhívta a figyelmet a Tapolca patak partján található Örvény-tóra, aminek érdekessége, hogy a tófenéken méterenként tör fel a forrásvíz, ami tiszta, finomszemű homokot hoz magával a vízfelszínre kivételes látványt nyújtva.

- Kevesen tudják, de Európában csak két ilyen örvény-tó található: egy Franciaországban, és egy nálunk, Tapolcafőn. A további, tavasszal megvalósítandó terveink közé tartozik az iszap leszívatása az Örvény-tóról, így még inkább utat törhet majd magának a víz, és még szebb lesz a látvány. Sajnos az iszap leszívását önerőből nem tudjuk megvalósítani, mivel nincsen meg hozzá a technikai hátterünk. Ehhez mindenképpen segítséget kell majd kérnünk - ismertette terveiket a kertbarát kör elnöke.

Kiemelte, a tanösvények mára a környezettudatos gondolkodás fontos eszközei, rendkívül népszerűek a látogatók körében, mint ahogyan a Tapolca Forrás Tanösvényt is sokan keresik fel egyénileg és csoportosan egyaránt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!