Válságban a szlovákiai vendéglátóipar

Prága,Pozsony (MTI) - A szlovákiai szállodahálózatok és vendéglátóipari egységek komoly válságban vannak; az első negyedéves visszaesés már néhol a 30-40%-ot is elérte - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

Szausev Xénia

Rámutat: becslések szerint a tavaly 1,48 milliárd euró forgalmat elkönyvelő ágazat által országszerte foglalkoztatott 50 ezer főből 12 000–16 000 embert küldenek el a szektorból, állami segítség nélkül pedig a szállodák egy részét rövidesen bezárják. 

Erről Jozef Bendzala, a szlovák szállodaszövetség képviselője tájékoztatta az újságírókat.
    
A visszaesés tavaly ősztől érezhető jelentősen, a szövetség tagjai idén januárban – az előző évi adatokhoz képest – már 5–15 szzalékos visszaesést jeleztek, februárban 20-40, márciusban pedig a tagok háromnegyede még ennél is nagyobb, helyenként 50 százalékos hanyatlásról számolt be. 

Szlovákiában körülbelül 600 szálloda, 718 panzió és 1500 kemping, rekreációs övezet van. A legtöbb a zsolnai kerületben, ezt követi az eperjesi, a besztercebányai, a pozsonyi, a kassai és a nagyszombati kerület. 
    
„Ha a kormány nem segít, az ágazat egy része egyszerűen tönkremegy. Nem értem, miért nem hajlandóak csökkenteni az adóterhelést. Ez lenne a legnagyobb segítség. 

Az északi régiókban a vendéglátóipari egységek többsége nem Szlovákiában, hanem Lengyelországban vásárolt termékekkel tölti fel a készleteit” – magyarázta Bendzala.
    
Felháborítónak tartja, hogy míg Csehországban és Lengyelországban megértették, hogy a vendéglátóipar komoly szerepet játszik az ország gazdaságában, és áprilistól 9 százalékra csökkentették a szállodai szolgáltatások adómegterhelését, addig Szlovákiában marad a 19 százalék. 

„Az adóterhelés csökkentése nem jelentené automatikusan a szolgáltatások árának csökkenését. Az intézkedés pozitív eredménye az lenne, hogy az alkalmazottainkat jobban meg tudnánk fizetni, s nem mennének külföldre dolgozni” – mondta Bendzala.

A szövetség rövidesen nyílt levéllel fordul Robert Fico kormányfőhöz és Lubomír Jahnátek gazdasági miniszterhez, amelyben a helyzet mielőbbi orvoslását kérik. Elsősorban azt nehezményezik, hogy az ágazat problémáival kormányszinten politikusok és nem szakértők tárgyalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!