Visszavonulót fújtak - 600 milliós fejlesztés állt le Berhidán

Berhida - Több éves előkészítés után pénzügyi nehézségekre hivatkozva kihátrál, s mégsem épít 600 millió forintért lakásokat és üzleteket Berhida központjában a Ber-Wal Kft. Pergő Margit polgármester nem értékeli kudarcnak a projektet, új befektetőket vár.

Szabó Péter Dániel

A Napló hasábjain is több ízben beszámoltunk róla, hogy Berhida belvárosában, az egykori csecsemőotthon területén nagy volumenű beruházást tervezett a beruházó projektcégként feltűnő Ber-Wal Kft.

Dr. Beéry Tamás ügyvezető még februárban grandiózus terveket vázolt fel. Négy épületet húztak volna fel a település központjában (a volt csecsemőotthon területén), amelyekben 31 lakás és tucatnyi üzlet kapott volna helyet. A nagyobb üzlethelyiségek nagy részére ráadásul már megkötötték az előbérleti szerződést, szupermarket, kávézó, cukrászda, pizzéria, virágbolt, kozmetika létesült volna új berhidai városközpontban.

Pergő Margit polgármester azonban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a gazdasági válság következtében kialakult pénzügyi nehézségek miatt a projektcég feladta nagyratörő terveit.

- A cég tájékoztatta az önkormányzatot a helyzetről, s mi ezt jobb híján tudomásul vettük. Jelenleg befektetőt keresünk, aki úgymond továbbmegy a megkezdett úton. Azt ugyanis érdemes megjegyezni, hogy a Ber-Wal Kft. évek óta ezen a projekten dolgozik, s az általunk kitűzött június végi határidőnél már jóval korábban szerették volna elkezdeni a látványos munkálatokat, ám azt el kell fogadnunk, hogy jelentősen szűkültek a lehetőségek a hitelből történő ingatlanfejlesztés terén. Úgy látom, hogy jobb helyzetben vagyunk, mint két-három évvel ezelőtt, s ez nagyrészt a Beéry Tamás vezette cég munkájának köszönhető, akik lebontatták a régi csecsemőotthont, a tervezővel együtt tisztázták a kesze-kusza szálakat a földhivatalnál, s egyeztettek a kulturális örökségvédelmi hivatallal is. Az elvégzett munka jó kiindulópontot jelent egy esetleges fejlesztéshez, ezért nem is érzem kudarcnak a történetet - hangsúlyozza a város első embere.

A polgármesteri hivatallal szemben található terület egyébként továbbra is a berhidai önkormányzat tulajdonában van, a tulajdonjog abban az esetben szállt volna át a Ber-Wal Kft.-re, ha június végéig kifizették volna az értékbecslő által megállapított, mintegy 40 milliós összeget, s ami még fontosabb, elkezdték volna az építkezést. Utóbbihoz ragaszkodtunk, jegyzi meg Pergő Margit, az önkormányzatnak ugyanis nem az a célja, hogy jó áron értkesítsen egy a városközpontban lévő területet, sokkal inkább a fejlesztés lehetősége a motiváció. Az senkinek nem jó, ha valaki sok pénzért megveszi a területet, aztán évekig nem történik ott semmi.

A berhidai képviselő-testület is tárgyalt a kérdésről, s arra jutottak - tekintettel arra, hogy Berhidánál nagyobb településeken is rekednek meg beruházások - várnak, amíg megnyugszik a befektetői piac, illetve várják a lehetséges érdeklődőket. Azt a polgármester is megerősítette, hogy két befektető már jelezte, hogy érdekelné a terület, ám megegyezés még nem született az ügyben. 

- Fontos, nagyon fontos az önkormányzat számára ez a fejlesztés, hiszen ez Berhida egyik, ha nem a legfrekventáltabb területe. Itt lehet azt megalapozni, hogy a város küllemében merre tud elindulni a fejlődés útján, s érdemes kapcsolhatóak hozzá pályázatok is. A Ber-Wal Kft. beruházáshoz kapcsolt közel 400 milliós pályázatunkat ugyan forráshiányra hivatkozva elutasították, ám már dolgozunk a következőn, amelyet szeptember 30-ig kell beadnunk. A KDOP keretein belül, mintegy 100 millió forint értékben. Itt is a közterületek fejlesztése a fő cél. Érdemes egyébként azt is tudni, hogy a terület több helyrajzi számon fekszik, ezért a jövőbeli befektető azt is mondhatja, hogy neki csak egy részre van szüksége, ahol például áruházat szeretne építeni, mi pedig pályázati pénzből például közparkot létesítünk a fennmaradó részen - mondja a Pergő Margit, s Nyírő István alpolgármester is egyetértően bólint.

Az elmondottak ellenére a berhidaiak egy része nem bízik a városközpont megújulásában. Több, neve elhallgatását kérő járókelő is elmondta, túl szép lett volna a történet, hogy igaz legyen. Egyikük sejtelmesen hozzátette, minden bizonnyal sokat nyomott a latban, hogy többen megpróbálták úgymond megfúrni a beruházást.

Az ügyben természetesen megkerestük Dr. Beéry Tamást, a Ber-Wal Kft. ügyvezetőjét is, aki ügyvédjén keresztül közölte, rengeteg munkát és pénzt fektettek a projektbe, s mind az értékesítési, mind pedig a finanszírozási oldalon előszerződéseket kötöttek az érintett partnerekkel, ám a bank olyan feltételeket szabott, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben esztelenség lett volna belevágni a beruházásba, kockáztatva ezzel a cég pénzügyi stabilitását és hírnevét. Annyi azonban biztos, épp a befektetett munka és pénz miatt, hogy a Ber-Wal Kft. nem mondott le végleg a berhidai fejlesztésekről

Érdekesség, hogy a meghiúsult beruházás ellenére az önkormányzattal továbbra is üzleti kapcsolatban marad a vállalkozó, aki papíron 2012-ig bérel egy városi tulajdonban lévő peremartoni vendéglátóipari egységet. Az üzlet, az üzlet, véli a polgármester, aki nem akarja keverni a két ügyet, mindenesetre megjegyezte, a legfrissebb hírek szerint Beéry Tamás a fennálló szerződés ellenére nem üzemeltetné tovább az általa felfejlesztett helyet. 

(Fotó: Gáspár Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!