Életmód

2015.07.19. 10:08

Oltatlan kisfiú halt meg torokgyíkban Spanyolországban - A betegség védőoltással megelőzhető

Hatéves, oltatlan kisfiút támadott meg a diftéria május végén Spanyolországban. A gyermek életéért egy hónapig küzdöttek az orvosok, de nem tudták megmenteni.

Marton Attila

Közel harminc év után történt diftéria okozta megbetegedés Spanyolországban. A magyarul torokgyíknak hívott fertőző betegség védőoltással megelőzhető, hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ. Hazánkban 1938 óta kötelező a diftéria elleni védőoltás, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A kisgyermekek kettő, három, négy és 18 hónapos korukban, valamint hat és tizenegy évesen részesülnek a fertőző betegség elleni védelemben. A betegség kórokozóját az egészséges, oltott személyek is hordozhatják a légútjaikban, így az oltatlan személyek bármikor megbetegedhetnek.

A betegség több formában kialakulhat. Torokdiftéria esetén egy-három napos lappangási idő után láz kíséretében rossz közérzet, sápadtság, esetleg torokfájdalom lép fel. A korai fázisban a garatmandulákon szürkésfehér foltocskák láthatók. A torokgyík következményeként szív- és idegrendszeri szövődmények jelentkezhetnek. Gégediftéria esetén a betegség kezdődhet a gégében, máskor a torokból húzódik lefelé. A kialakuló rekedtség a beszédképtelenségig súlyosbodhat, ugató köhögés, nehézlégzés, fulladás léphet fel. Bőrdiftéria a szennyezett, rosszul gyógyuló sebeken, hámhiányokon, ótvaros elváltozásokon fordul elő. A sebek ilyenkor lepedékkel borítottak, kifejezetten rosszul gyógyulnak, teszi hozzá a kormányhivatal.

A diftéria elleni átoltottság Magyarországon meghaladja a 99 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!