illatos gyógynövény

2020.05.24. 07:00

Ültessünk otthon levendulát!

Egyre népszerűbb gyógynövényünk a levendula, sokan otthonukban is ültetik, mások levendulaszüreteken szerzik be a kívánt mennyiséget egy évre.

Tóth B. Zsuzsa

A levendula egyre népszerűbb, ha „csak” a kert dísze, akkor is érdemes ültetni. Többféle kapható, nem egyszerre nyílnak, így tavasztól őszig viríthat a kertben

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Több érv is szól amellett, hogy ezt a gyönyörű és hasznos gyógynövényt ültessük a kertünkbe. Megfontolandó, hogy akár az erkélyen is termesszünk néhány tövet. A levendulának ugyanis nincs szüksége növényvédelemre, nem igényel állandó gondozást, hosszú évtizedekig a kert dísze lehet. Jól tűri a szárazságot, kedveli a napsütést, fagytűrő, lila virágja pedig sokáig otthonunk dísze lehet.

A levendula egy évben általában kétszer virágzik: nyáron időben arassuk le a virágját, így ősszel a másodvirágzásnak is örülhetünk. Az őszi mennyiség mértéke a nyárinak a fele lesz. Másodvirágzás után, a nyár elmúltával már nincs tennivalónk a levendulával, hiszen a virágok learatásával ekkor még egyszer formára alakítjuk a bokrainkat. A bokros, dús virágzat érdekében kétharmadára metsszük vissza az ágakat.

Ha igazán szép, dús levendulabokrokat szeretnénk, rendszeresen metszenünk kell már az első évtől kezdve. Az új hajtások visszavágásával a növény jobban bokrosodik, a fiatal hajtások mind egy-egy virágkalászt teremnek. Évente legalább egyszer el kell végeznünk bokraink metszését: az őszi fagyok előtt, vagy tavasszal, a hó és a fagyok elmúltával. Én a tavaszi metszés híve vagyok, sokszor még ropog a talpam alatt a hó, amikor járom a levendulásom.

A levendula egyre népszerűbb, ha „csak” a kert dísze, akkor is érdemes ültetni. Többféle kapható, nem egyszerre nyílnak, így tavasztól őszig viríthat a kertben
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mikor érdemes szedni a levendulát? Mint minden illóolajat tartalmazó gyógy- és fűszernövénynek, a levendulának is a napfényes melegben a legmagasabb az illóolaj-tartalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!