Gazdaság

2009.04.10. 02:29

Több vasat tart tűzbe

Zirc - Több üzletágban is otthonosan mozog a zirci Hédl Sándor, aminek köszönhetően a válságos időkben is stabil maradt a vállalkozása. De a fájdalmas lépéseket ő sem tudta elkerülni.

Tremmer Tamás

- A jelenlegi állapotot tekintve ma már nem vagyok elkeseredve, de tavaly októberban még más volt a helyzet, avatott be a kisvállalkozása mindennapjaiba Hédl Sándor. A zirci Bakony Elektronika Kft. ügyvezető igazgatójának az a szerencséje, hogy a vállalkozása több lábon áll, az energetikában, az autóiparban, a közlekedésbiztonság terén egyaránt otthon vannak. 

Tavaly év végén országos vállalkozói fórumot tartottak Budapesten. Az ott elhangzottak rendkívül elgondolkodtatták. Úgy jött haza, hogy drasztikus lépésekre szánta el magát, az autóipar területén nyolc embernek felmondott. 

Ezzel azonban megmentette a többieket. Már 1986-ban elkészültek az energiahálózaton keresztül távvezérelhető, úgynevezett vivőfrekvenciás rendszerük-kel, ami optimális villamosenergia-felhasználásra készteti a fogyasztót, miközben felügyeli a fogyasztást is. A Bakony Elektronikának ez a fő tevékenysége. 

A mai energiaínséges időkben egyre hangsúlyosabbá válik az energiahatékonyság az olyan helyeken is, ahol ennek korábban nem érezték szükséget. Ez a felismerés pedig munkát hoz számukra. Hédl Sándor az 1993-as pörbölyi vasúti tragédia után - amikor a kereszteződésben 11 kisdiák vesztette életét - lépett színre a Comguard veszélyhelyzet-előjelző készülékkel. 

A világszabadalom lényege, hogy az aszfaltba jel-adót (patkómágneseket) építenek be, melyeknek jeleit a gépkocsiban elhelyezett vevő észleli, s fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt a veszélyhelyzetre. A rendszer tudását az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan bővítették. 

Ma már vasúti és út- kereszteződésekben, körforgalom és veszélyes kanyar előtt (és a többi helyen) egyaránt képes szólni . A legújabb fejlesztések eredményeként pedig akár a gyalogos-átkelőhelyek, traffipaxok előrejelzésére, valamint helymeghatározónak is alkalmas lehet. 

A Comguard országos telepítése nem kis feladat, hiszen hazánkban 1526 vasúti és több mint ötezer közúti kereszteződés van. A gépkocsik száma - melyekbe a vevőt kell beépíteni - pedig milliós nagyságrendű. Itt is előbbre léptek, a jeladókat a Dunántúl minden kereszteződésében elhelyezték már. 

A Bakony Elektronika Kft. jelenleg 22 embernek ad munkát, de közvetve többen is függenek a társaságtól. Hédl Sán- dor a Comguard telepítését Közép- és Kelet-Magyarországon idén szeretné befejezni, erre saját forrásként akár 50 milliót is hajlandó áldozni. 

Amennyiben közlekedésbiztonsági pályázata eredményes lesz, egy másik társaság keretében további tíz embernek tud munkát adni. Halkan megjegyzi, szerinte a politika nem tud munkahelyet teremteni, munkahely csak akkor van, amikor munka is van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!