Gazdaság

2009.11.10. 18:50

Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonal: lefokozták, mégis fejlesztik

Pápa - Még ebben az uniós pénzügyi ciklusban megvalósulhat a Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonal villamosítása.

Tremmer Tamás

Az ehhez szükséges tervek már elkészültek. A térségben élők évek óta várnak a szakasz villamosítására.

A minisztérium által közzétett adatok szerint a vonal napi utasforgalma 1000-1500 ember, ami jóval meghaladja például az országos megrendelői körbe sorolt 20-as vasútvonal forgalmát, ennek ellenére a pápai vonalat jövőre a regionális megrendelői körbe sorolják.

Pál Béla emiatt kérdést intézett Hónig Péter közlekedési miniszterhez, melynek lényege: Mi indokolja, hogy a 10. számú vasútvonal regionális megrendelői körbe sorolását, illetve, mikorra várható a villamosítása?

A közlekedési miniszter válaszában kifejtette: a Győr-Pápa-Celldömölk szakasz villamosítására a tervek már elkészültek.

- A 10. számú Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonal villamosítása és felújítása két ütemben történik - válaszolta az illetékes miniszter.

- A Gyömöre-Gecse-Gyarmat ívkorrekciós szakaszra, valamint a Győr-Pápa-Celldömölk szakasz villamosítására a tervek már elkészültek. Az ívkorrekció hatósági engedélyeztetési eljárás alatt áll, a villamosítás pedig érvényes létesítési engedéllyel rendelkezik. A kivitelezés várhatóan 2013-ban befejeződik. A projekt összköltsége 15 milliárd forint.

A Győr-Pápa-Celldömölk-Boba vasútvonal pálya és biztosítóberendezés fejlesztésére tervek és az engedélyek még nem állnak rendelkezésre, ezért a projekt második ütemének megvalósítására várhatóan a 2014-2020. közötti uniós költségvetési időszakban lesz lehetőség - válaszolta a miniszter.

Ami pedig a  Szombathely-Székesfehérvár közötti 20. számú vasútvonal országos megrendelésűbe sorolása mellett szól, hogy a TEN-T hálózat része (az V. korridor fő ága), a Dunántúl egyik legfontosabb vonala.

A rekonstrukciós munkálatok befejezését követően jelentős hazai és nemzetközi gyorsvonati közlekedés várható rajta.

A Bajánsenye-Zalalövő-Zalaegerszeg-Ukk-Boba-Székesfehérvár-Budapest vonalon jelentős és minőségi távolsági vasúti összeköttetés alakul majd ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!