Gazdaság

2011.02.15. 06:31

Villámcsapás ellen - Szőlészek és borászok égi áldást kértek a munkájukra

Csopak - Évek óta közösen ünneplik meg a szőlészek és borászok védőszentjének névnapját a Sáner János Kertbarát Kör tagjai, és ilyenkor égi áldást kérnek a munkájukra.

Varga Ibolya

Szent Donát alakját ezúttal Frick Attila, a kör elnöke idézte fel. Megjegyezte, hogy kell is a közbenjárása, hiszen a tavalyi év például nagyon nem kedvezett a szőlőnek, de több más növény sem hozott olyan szép és egészséges termést, mint korábban. A szentek között két Donát is van, s mindkettő kapcsolatba hozható a viharokkal és a villámcsapással.

Ezért is gondolják azt a gazdák már vagy négy évszázada, hogy elkerülik az ültetvényeiket a pusztító viharok, ha megemlékeznek Szent Donátról. Ambrus Tibor, Csopak polgármestere emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy sokan a jó bora, ezen belül is az olaszrizlingje alapján ismerték meg a településüket. A kertbarátokkal együtt az önkormányzat is fontosnak tartja, hogy Csopak határában lehetőleg ne legyenek elhanyagolt ültetvények és ne gondolkozzanak a gazdák a tőkék kivágásáról, hanem inkább telepítsenek. Több olyan boros rendezvényük van tavasztól őszig, melyre elvárják a helyieken kívül azokat is, akik pihenni járnak hozzájuk. 

 


 
A kertbarátok erre a találkozójukra visznek frissen vágott szőlővesszőket is. Ezúttal a vesszőkre és a szőlőművelőkre ifj. Tislér Géza református lelkész kért áldást. A vesszőket megszentelte vitéz Ajtós József László esperes plébános. Az általános iskolások a szőlő és a bor irodalmi ábrázolásáról adtak szép műsort. A közösen elköltött vacsora után az Amigo együttes zenéjére táncoltak. A rendezvényen meg is kóstolták egymás borait a kertbarátok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!