Gazdaság

2014.09.14. 11:15

A szállodát kedvelik a vendégek

Hévíz, Zalakaros és Balatonfüred a legnépszerűbbek. A legtöbb külföldi még mindig Németországból érkezik, de élénken érdeklődnek a Balaton iránt a kínaiak, románok, szlovákok és oroszok is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből.

Prevics Éva

A KSH a Közép-Dunántúl és a Balaton térségének első félévi vendégforgalmát vizsgálta. A jelentésből az is kiderült, hogy a szálláshelyeken egyre többet kell fizetniük. Az üdülőkörzetbe érkezők többsége a szállodákat választja, ennél kevesebben foglalnak szobát üdülőházban, közösségi szálláson, kempingben vagy panzióban. Utóbbi két szállástípusban a vendéglétszám tavalyhoz képest az ötödével nőtt. A szállodák és az üdülőházak vendégeinek száma csaknem tíz százalékkal emelkedett, a közösségi szállásokon viszont negyedével kevesebben szálltak meg, mint tavaly ilyenkor.

Az év első felében Hévízre és Zalakarosra érkezett a teljes balatoni vendégkör több mint negyede. A külföldi látogatók átlagosan öt éjszakát töltöttek a tónál. Közülük a német vendégek hét, a svájciak hat éjszakát, az orosz vendégek pedig több mint egy hetet üdültek a Balatonnál. A belföldi látogatók tartózkodási ideje a három éjszakát sem érte. A magyarok jönnek, de kevesebb ideig nyaralnak Veszprém megyében: a balatoni szálláshelyekre szinte ugyanannyi belföldi vendég érkezett, mint egy éve, viszont jóval kevesebb ideig maradtak a tónál. Ehhez képest a somogyi és zalai parton a hazai vendégek száma nőtt, és több a vendégéjszaka is.

Igaz kevesebben, mint korábban, de még mindig Németországból és Ausztriából érkezik a legtöbb külföldi vendég a tóhoz, sok az orosz és a cseh vendég is. Sőt egyre többen érdeklődnek a térség iránt a kínaiak, szlovákok és románok közül is. Az egy évvel korábbi háromnegyedét sem érte el viszont a hollandok száma, s az ukránoké is a felére csökkent.

A Balatonon a szállodák az első félévben több mint negyven százalékos szobakihasználtsággal működtek. A zalai hotelek telítettsége volt a legmagasabb, főleg a gyógyszállodák miatt. Kiadható szobáik felét foglalták el vendégek. A Közép–Dunántúlon is a belföldi vendégek voltak többségben. A térségbe érkezők csupán ötöde volt külföldi. Összességében a külföldi és a belföldi kereslet is élénkült. A vendégek kétharmada szállodában foglalt szobát. A megye legfőbb turisztikai vonzereje a Balaton volt. A legtöbb vendég, ahogy korábban, Balatonfüredre érkezett.

Jellemző pillanatkép az idei nyárról: zuhog az eső a kenesei lecsófesztiválon, ahol ennek ellenére tombolt a jókedv (Fotó: Stiger Ádám)

Már az év eleje is nagyon sikeres volt, az első felét tekintve pedig a legsikeresebb évet zárta megnyitása óta a füredi Hotel Silver Resort – nyilatkozta lapunknak a szálloda igazgatója. Rádóczy Andrea elmondta, nőtt a belföldi vendégek száma. A magyar vendégek nagyjából ugyanannyi időt töltöttek szállodájukban, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A KSH felmérésére reagálva, miszerint a magyarok kevesebb ideig üdülnek Veszprém megyében a Balatonnál, mint korábban, elmondta, a tapasztalat az, hogy a magyar vendég az utolsó pillanatban dönt a nyaralásáról, választását rendkívül befolyásolja az időjárás és a hosszú nyaralás helyett, inkább többször rövidebb időre utazik el egy évben. Rádóczy Andrea elmondta, hogy a külföldi vendégek száma náluk is csökkent valamivel, viszont bizakodásra adhat okot, hogy a Balatont még mindig leginkább kedvelő németek mellett, nagy számban jelentek meg idén a cseh, a szlovák és a svéd nyaralók is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!