Gazdaság

2016.02.24. 19:08

Janus-arcú gazdaság - Mellár Tamás értékelte a gazdaság helyzetét

Veszprém – Janus-arcú fejlődés jellemzi a gazdaságot, hiszen szép oldala és kevésbé szép oldala egyaránt van. Minderről Mellár Tamás egyetemi tanár beszélt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Piltman-Horváth Barbara

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) hagyományos rendezvényén Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának oktatója elemezte a magyar gazdaság helyzetét, a kitörési pontokat. Jelezte, a háromszázalékos GDP-növekedés dicséretes. Ugyanakkor az Európai Uniótól érkezett források nagysága GDP-arányosan eléri az 5–6 százalékot. A külföldi cégek dinamikus növekedése 1–1,5 százalékpontot adott hozzá a GDP növekedéséhez. Ha mindezeket levonjuk, akkor nulla vagy éppen negatív irányú a bruttó hazai össztermék növekedése. Hasonló a helyzet a munkanélküliségnél. Jól hangzik, hogy 4,2 millió a foglalkoztatottak száma, de ebből 5–600 ezer ember külföldön dolgozik, további 200–250 ezret a közmunkában foglalkoztatnak. Ha őket leszámítjuk, máris ott vagyunk a válság előtti szinten és a tíz százalék feletti munkanélküliségi rátánál. Mellár Tamás szerint a továbblépés érdekében nagy reformokra, újragondolásra lenne szükség, például átrendeződés szükséges az oktatási és az egészségügyi szférában, zárta előadását a professzor.

A VKIK elnöke, Markovszky György a kamara eredményeiről, félelmeiről és jövőképéről beszélt. Úgy fogalmazott, bár a gazdaságfejlesztésre szánt pályázat keretében 7000 milliárd forint támogatást ígértek, túl széles körben kívánják azt felhasználni. Nagy együttműködésre lesz szükség az önkormányzatok, a gazdasági szereplők és akadémiák között. Az előző pályázati időszakban szerzett kedvezőtlen tapasztalatokat – például túlárazások – megalapozott és hatékony programokkal a jövőben szeretnék elkerülni.

Jelezte azt is, hogy a megyében nagy a munkaerőigény, főként a szakmunkások iránt. Szerinte megoldás lehet, ha képzett munkaerő érkezne a régióba, ehhez azonban a szálláslehetőséget meg kell oldani.

Ismét hangsúlyozta a 8-as főút felújításának fontosságát. A gazdasági szereplők célja, hogy a főút Veszprém megyei szakaszán végig kétszer két sávos úton tudjunk közlekedni, hiszen így nő a megye gazdasági vonzereje.

A rendezvény kapcsán adták át a VKIK és Veszprém Megyei Közgyűlés által alapított Felelősség a közösségért és környezetért díjat, amivel az Anna Grand Hotel Kft. tevékenységét ismerték el. A díjat Lengyel Ernő ügyvezető vette át Markovszky Györgytől és Fenyvesi Zoltán alelnöktől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!