Felbolydul a kaptár

2019.03.26. 07:00

A vártnál jobb állapotban vannak a méhcsaládok

A térségben azt tapasztaltuk, hogy jobb állapotban kezdik majd a méh­családok a tavaszt, mint azt a beteleléskor gondoltuk – tájékoztatott Hauber János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Pápai Szervezetének elnöke.

Polgár Bettina

Hauber János elmondta, a helyi és a környékbeli méhészek vegyes tapasztalatokról számoltak be. Vannak, akik arra panaszkodtak, hogy a vártnál gyengébbek a méhek, és több az elhullás, mint amire számítottak. A többség azonban úgy látja, erősek a méhcsaládok. – Átlagosan kicsivel több mint öt-tíz százalékos elhullást tapasztaltunk, ami viszonylag jónak mondható – emelte ki a pápai szervezet vezetője.

Az aktuális méhészeti munkákat tekintve kifejtette, a méhcsaládoknál már év elején elkezdődik a fiasítás. – Ilyenkor a méhész fő feladata, hogy melegen tartsa a méhcsaládot. Ebben az időszakban kelnek ki nagyobb számban a méhek, most kezd bővülni a család. Ahol pedig az első petézés már kikelt, ott oda kell figyelni a fészek bővítésére. Virágporra, élelemre és vízre van szükségük a méheknek. Ebben kell segíteniük a méhészeknek.

Csőbör Gábor több évtizede méhészkedik. Ez a munka rengeteg kitartást igényel Fotó: Polgár Bettina

A meggyvirágzás kezdetével pedig komolyabb munkájuk lesz, mivel át kell nézni, mennyire fejlettek a családok. Segíteni kell, hogy a túlfejlett méhek miatt ne induljon korai rajzás, a gyengébb méheket pedig erősíteni kell – magyarázta ­Hauber János. Hozzátette, vannak olyan méhészek, akik a régi módszerekre esküsznek, míg mások nyitottak az újdonságokra, és bevezetnek egy-egy korábban nem próbált eljárást.

– A téli időszakban előtérbe helyezzük a szakmai munkát, a tapasztalatcserét. Ilyenkor több méhészt is meghívunk, hogy tartson előadást, és a hallottakból többen átemelnek egy-egy ötletet a saját munkájukba – mutatott rá. Megjegyezte, noha az utóbbi években a méhészet kevésbé felkapott szakma, szerencsére van utánpótlás, főként olyan fiatal méhészek személyében, akik otthonról hozták az ismereteiket, és folytatnák a családi hagyományt. A méhészet ugyanis rengeteg munkát, kitartást igényel. Hauber János hangsúlyozta, azoknak érdemes ezzel foglalkozniuk, akik tényleg szeretik is a méhészetet, hiszen 5-6 évvel ezelőtt, amikor viszonylag jó ára volt a méznek, többen belefogtak, majd amikor elfogyott a lelkesedés, abbahagyták.

A szakember a korábbi években tapasztalt méhpusztulás kapcsán kiemelte, az unióban már elindultak olyan kezdeményezések, melyek a problémát kiváltó csávázószerek kiszorítására irányulnak. Hozzáfűzte, sajnos a pozitív változás csak hosszú idő után lesz érzékelhető, mivel ezek a szerek évekig jelen lesznek a termőföldben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!