Gazdaság

2006.06.18. 22:00

Egészségesnek tartjamagát a többség

<b></b>

Mórocz Zsolt

A tizenhárom közép-kelet-európai országot érintõ felmérésben hazánknál három ország (Románia, Lengyelország, Kazahsztán) ért el rosz-szabb eredményt, Horvátor- szágban, Csehországban és Ukrajnában pedig hasonló átlag született. Nemek szerinti megoszlásban a magyar férfiak némileg pozitívabban ítélik meg egészségüket a nõknél. A különbözõ korcsoportokat vizsgálva azonban már jobban eltérnek az értékek. A tizenkilenc évnél fiatalabb korosztály például a hatvan esztendõ felettiek átlagának csaknem a dupláját érte el a saját egészségének osztályo-zásában.
A kutatók azokra a kérdésekre is kíváncsiak voltak, hogy az emberek mennyire elégedettek a gyógyszerellátással, illetve a vásárlásnál megnézik-e a különbözõ készítmények származási helyét. A megkérdezettek harminchat százaléka szerint minden fontos gyógyszer beszerezhetõ itthon, és csak hét százalék állította ennek az ellenkezõjét. A nemek és korcsoportok véleményében a kérdés kapcsán nem mutatkozott jelentõs eltérés. A felmérés szerint a magyar lakosság egyharmada elõnyben részesíti a hazánkban gyártott gyógyszeripari termékeket, viszont a válaszadók több mint fele (59 százalék) egyáltalán nem veszi figyelembe a készítmények származási helyét. A kutatás megállapította azt is, hogy az idõsebbek és a nõk az országos átlagnál fontosabbnak tarják a patikaszer gyártási helyét, és többször választanak hazai terméket.
Archív fotó Kõrösparti Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!