Gazdaság

2010.10.26. 14:19

Élelmiszer tízezer családnak

Budapest - Az idén már csökkent az éhezők száma a világon, de még mindig többen nem jutnak naponta rendszeresen élelemhez, mint a gazdasági világválság előtt hangzott el a 30. élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A legutóbbi világélelmezési csúcstalálkozó azt a célt tűzte ki, hogy a jelenlegi 925 millióról 2015-ig 400 millióra csökkenjen az éhező emberek száma.

Osváth Sarolta

Ebben az évben megfordult a globális gazdasági válság és a magas élelmiszerárak okozta növekedési tendencia  állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, valamint a Világélelmezési Program (FAO és WFP) 2010-es élelmezésbiztonsági beszámolója. A nem sokkal az élelmezési világnap előtt megjelent jelentés szerint 2009-ben még több mint egymilliárd embert érintett a súlyos probléma, 2010-ben 98 millióval kevesebb, összesen 925 millió ember van kitéve az éhezés és alultápláltság veszélyének.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmezésbiztonság fenntartása különösen nagy figyelmet igényel a természeti katasztrófák sújtotta területeken, illetve azokban a fejlődő országokban, ahol a gazdasági válság hatásának elhúzódása tapasztalható. Ezekben az országokban nem elegendő segélyekkel sietni a lakosság segítségére, hanem az élelmezésbiztonság hosszú távú stabilitása érdekében összehangolt nemzetközi és kormányzati intézkedések szükségesek.
A FAO főigazgatója a helyzet erkölcsi tarthatatlansága miatt 2010-ben egymilliárd éhező címmel aláírásgyűjtő kampányt indított. Ezt bárki aláírhatja, aki egyetért a felhívással. A kampány népszerűsítésében a jelenleg Magyarországon forgató Oscar-díjas angol színész, Jeremy Irons is részt vesz.


A 30. élelmezési világnap ez évi kampánya az Együtt az éhezés ellen, amelyhez egy új szempont, a zöld forradalom szükségessége is párosul  emelte ki Fernandia Guerrieri, a FAO képviselője. Ez nem csak az élelmiszer-termelés fokozása miatt fontos téma, hanem azért is, mert éppen azok számára biztosít munkát és jövedelmet, akik ma nem jutnak elégendő élelemhez. Az élelmezésbiztonság érdekében kulcsfontosságú az összefogás a kormányzatokkal, a kutatóintézetekkel, a pénzügyi intézményekkel, az ENSZ szervezeteivel, valamint nyomásgyakorló civil szervezetekkel.

A budapesti Millenárison megtartott tájékoztató idején megérkezett az a tizenöt kamionból álló, 130 tonna, körülbelül 50 millió forint értékű élelmiszer-szállítmány, amit 15 magyar élelmiszer-ipari és kereskedelmi vállalat ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által immár ötödször megszervezett Adománykonvoj a karitatív szervezeteken keresztül tízezer rászoruló családot támogat.



A budapesti Millenárison megtartott tájékoztató idején megérkezett az a tizenöt kamionból álló, 130 tonna, körülbelül 50 millió forint értékű élelmiszer-szállítmány, amit 15 magyar élelmiszer-ipari és kereskedelmi vállalat ajánlott fel a rászorulóknak
Fotó: a szerzőkiemelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!