képzések

2019.05.29. 07:00

Gyorsan reagált a piaci igényekre a Táncsics iskola

Talán az országban együttvéve nem vizsgázott idén annyi bádogos, mint a napokban a Veszprémi SZC Táncsics iskolájában.

Őrsi Ágnes

A veszprémi Táncsics szakképző iskola tetőfedő felnőttképzésében részt vevő hallgatók vizsgáznak. Balról: Pál Tamás és Varga Zoltán

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Amióta a megyeszékhelyen megszűnt a Medgyaszay István országos beiskolázású tetőfedő iskola – illetve belőle alakult a Noszlopy Gáspár Gimnázium –, megszűnt a bádogosképzés is. Az élet sürgető igényére a VSZC Táncsics iskolája reagált, náluk már szerepelt a palettán a tradicionális tetőépítés. 2016-ban indítottak bádogosképzést nappali rendszerben.

Miután a 8–10 tanuló levizsgázott, további fiatalokat nem sikerült beiskolázni. Viszont továbbra is óriási a hiány bádogos szakemberből, ezért a kétéves felnőttoktatásban hirdették meg a szakmát. Ácsok, ácsmesterek, tetőfedők érkeztek a munkából (az építőipari konjunktúra miatt 10–12 órás kemény elfoglaltság után), hogy bővítsék szaktudásukat, mert céljuk a tetők komplett kivitelezésének elsajátítása volt. Nem egy jelölt akadt, aki harmadik szakmája érdekében ült vissza az iskolapadba. Tehát volt motiváció, rendelkezésre álltak a technikai feltételek. A Táncsics iskolában összegyűjtötték a szükséges oktatókat, majd jött a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, hogy a készülő tanulószerződésekhez megkeresse a megyei képzőhelyeket is.

A veszprémi Táncsics szakképző iskola tetőfedő felnőttképzésében részt vevő hallgatók vizsgáznak. Balról: Pál Tamás és Varga Zoltán
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A találkozóra eljöttek a bádogosok, így mindenkinek lett gyakorlati képzőhelye is. Az oktatást szakmai partnerek segítették. Így tizenkilencen – köztük egy hölgy – kapják meg a bádogos szakmai bizonyítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!