Gazdaság

2006.06.15. 22:00

Hígtrágya csörgedez a patakban

Mórocz Zsolt

Nem éppen szemet gyönyörködtetõ a látvány, a Bakony lábánál valahogy mást várna az ember. Persze nem túrázni indultunk, Horváth Zoltán, a környezetszennyezés bejelentõje elõre felkészített bennünket a várható látványra. Amit tapasztaltunk, attól a hatóság emberei is összeráncolták a homlokukat.
Lázi határában a Bakonypig Kft. tartott fenn telepeket. Információnk szerint a társaság felszámolás alatt áll, a sertéstelepet jelenleg a szintén veszprémvarsányi székhelyû Agromilch Kft. üzemelteti.
A sertéstelep mögött egy idõszakos vízfolyás található. Ottjárttunkkor a teleprõl szabadon és hígítatlanul folyt bele a sertéstrágya az árokba. Több kiszáradt fa is jelezte a környezeti sokkot. Az idõszakos vízfolyás a Bornát-érbe torkollik, amely innen Románd felé veszi az irányt. A patak szagát már a falu határát jelzõ tábla elõtt lehetett érezni, ahogy átfolyt az út alatt. A sertéstelep mögött egy ideiglenes medence található. Oldalát földtöltés adja, néhány helyen pedig már túlcsordult a hígtrágya. A töltése folyamatos, a közepén két helyen is bugyogott az anyag.
A falu másik végén is van quotlátnivalóquot. Itt egy szilárd- trágya-depóniát alakítottak ki, ennek quotölelésébenquot szintén hígtrágya nyomaira bukkantunk. A lé elfolyását a szalmás alom gátolta meg. A legszélsõ házak távolsága nincs száz méter.Lapunk megkeresésére a nyugat-dunántúli regionális környezetvédelmi felügyelõség mûszaki igazgatóhelyettese elmondta, hazánkban 2004 óta folyamatban van az IPPC bevezetése. Dr. Horváth Lajos tájékoztatása szerint ez egy uniós norma szerinti elõírás, amely komplex módon rendezi a hígtrágya kezelését, az ezzel kapcsolatos tennivalókat. A lázi sertéstelep még nem szerezte meg ezt a tanúsítványt. A helyszínt a közép-du- nántúli és a nyugat-dunántú- li környezetvédelmi hatóság, valamint a gyõri talajvédel- mi szolgálat munkatársai egyaránt megtekintették. A szennyezés tényét mindannyian megállapították. A környezetvédelmi felügyelõség legutóbb éppen vízmintát vetetett. Az igazgatóhelyettes a Naplónak elmondta, az ügyben többféle intézkedést kívánnak tenni. Egyrészt ter- vezik, korlátozni fogják a telep tevékenységét, mégpedig olyan mértékben, hogy a híg- trágya elfolyása - átmenetileg is - mindenképpen megszûnjön. Mivel vízszennyezés történt, mérlegelik a vízvédelmi bírság kiszabását, aminek napi százezer forint a mértéke. Feltehetõen kiadnak a társaság számára egy, a teljes körû kárfelmérésre szóló kötelezést. Amennyiben a vizsgálat környezetszennyezést állapít meg, akkor mûszaki beavatkozási tervet is kell készítenie az Agromilchnek. Ebben rögzítik, milyen munkák (pl. iszapkotrás, talajvíz- tisztítás) elvégzése szükséges. A költségek a károkozó társaságot terhelik. Dr. Horváth Lajos leszögezte, a kormányhatározat szerint az IPPC elõírást a gazdáknak 2007. október 31-ig kell teljes mértékben teljesíteniük (megfelelõen szigetelt tározóba kell gyûjteni a híg- trágyát), késõbb már csak ennek birtokában kaphatnak mûködési engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!