Gazdaság

2016.09.07. 16:35

Vasárnap is ki kell szolgálni a turistákat

Bár Semjén Zsolt továbbra sem adná fel a szabad vasárnapot, a főszezonban a Balaton-parti településeken máshogy látják a kialakult helyzetet.

Kekk Sára

- A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy a nyári időszakban ne csökkenjen a szolgáltatások száma és a színvonala a Balaton térségében. Ezért kértük a kormánytól, hogy nyáron nyitva lehessenek az üzletek. A vasárnapi pihenőnappal alapvetően egyetértünk, de a turisztikailag frekventált területeken biztosítani kell az ellátást a hét minden napján, kiemelten a főszezonban - mondta el lapunknak Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. Azzal kapcsolatban, hogy más ágazatokban dolgozókra is kiterjesztenék a vasárnapi pihenőnapot, addig érdemben nem kívánt nyilatkozni, míg konkrétumokat nem ismer.

Balassa Balázsnak, a Balatoni Szövetség elnökének az az álláspontja, hogy nyáron ne csökkenjen a szolgáltatások száma és a színvonala az ország legfrekventáltabb üdülőkörzetében
Fotó: archív

Emellett a szövetség elnöke elmondta, az idei szezonban azt tapasztalták, hogy bár csapadékosabb volt az időjárás mind a 2015-ben, a térségbe érkező vendégek száma hasonló volt a tavalyihoz.

- Ennek több összetevője is van - fejti ki Balassa Balázs. - Egyre több az olyan szolgáltatás, program a térségben, amely rossz időben alternatívát jelent az idelátogató turistáknak. Fontos megjegyezni, hogy évről évre javul az ár érték arány, ennek eredményeként az országhatáron túlról is sokan látogattak a Balaton régióba. Az önkormányzatok, a térségi turisztikai szereplők nagyon sok rendezvényt szerveztek a nyári időszakban, ennek hatására növekedett a programturizmus is a térségben.

Emellett a balatoni térségben is a munkaerőhiány okoz gondokat, ahogy országos szinten is. - Hosszú távon, kormányzati szinten kell megoldást találni erre a problémára. Ennek ellenére minden vendéglátóegység törekszik arra, hogy (akár csökkentett létszámmal is) a minőségi szolgáltatást szem előtt tartva szolgálja ki az idelátogató vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!