Gazdaság

2016.01.07. 13:43

Jelentősen csökkent a sertéstőkehús áfája

Megyei körkép – Az Országos Kereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint éves szinten 25 milliárd forint maradhat a vásárlók zsebében azzal, hogy januártól 27-ről öt százalékra csökken a sertéshús áfája. A kereskedők nem nyelik le a csökkentést.

Tremmer Tamás

Ez év elsejétől a sertéstőkehús áfája öt százalék a korábbi 27 százalékhoz képest, így a régi fogyasztói árnál 17,3 százalékkal olcsóbbnak kell(ene) lenniük a sertéshúsoknak. (A feldolgozott húsok, például a felvágottak, kolbászfélék, belsőségek áfája nem változik.) Az Országos Kereskedelmi Szövetség álláspontja szerint a kereskedők biztosan nem nyelnek le olyan áfacsökkenést, ami átadható a vásárlónak. Az élelmiszerpiacon éles verseny van a boltok, áruházak között, ebben a helyzetben pedig eleve üzleti érdek az áfakulcs csökkentése révén elérhető árelőny átadása a vásárlóknak.

A piaci verseny mellett nem csekély szerepet játszik, hogy az ötszázalékos áfakulcs mellett már nem éri meg feketézni, aminek a mértékét 30–40 százalékra becsülték a szakemberek. Ennek az lesz a következménye, hogy nagy tömegben jelenik majd meg a piacon olyan sertéshús, amelynek az értékesítése során korábban „ügyeskedtek”. A nagyobb és letisztult kínálat szintén lefelé húzza az árakat.

– Úgy tapasztaltam, hogy a veszprémi vásárcsarnokban minden kereskedő lejjebb vitte az árait - nyilatkozta a Naplónak Vajda Kálmán, az egyik húsbolt tulajdonosa. Jelezte, természetesen ők érvényesítették áraikban az áfacsökkenést. Szerinte a piac különben is beáraz, akik kitartják az áraikat, azoknak egy idő után nem lesz vevőjük, ezért kénytelenek lesznek engedni.

Az árcsökkenés hatására nőhet-e a forgalom? Szerinte minimálisan nőhet ugyan a forgalom, de azt, hogy az áfacsökkenés mértékében, nem tartotta valószínűnek. Kifejtette, a magyar ember ugyan szeret enni, de aki eddig öt szelet húst tudott elfogyasztani, az most sem fog többet vásárolni. Az elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik az árcsökkenés miatt esetleg többet engedhetnek meg maguknak, ez jelentkezni fog a forgalomban. De nem elképzelhetetlen, hogy a húson megspórolt pénzt esetleg másra költik az emberek. Az is várható, hogy akik eddig baromfit fogyasztottak, most visszapártolnak a sertéshúshoz, mert olcsóbb lett.Úgy vélte, az áfacsökkentést egységesen kellett volna kezelni, mert ezzel a döntéssel a sertéshús kedvezményezetté vált, a baromfi, a szarvasmarha, a hal pedig mostohagyerekké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!