Gazdaság

2015.03.29. 11:59

"Még nem dőlhetünk hátra" - Varga Mihály az MGYOSZ konferenciáján járt

Hamarosan jelentősen átalakítják a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt, a 2016-os új adóeljárási szabályok alapján már alapvetően ügyfélbarát hatóságként kell működnie.

Osváth Sarolta

Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be a minap a és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) évente szokásos konferenciáján. A gazdaság teljesítményéről azt mondta: „még nem dőlhetünk hátra”.

Vadász György, az MGYOSZ társelnöke, Varga Mihály miniszter és Futó Péter, az MGYOSZ elnöke (Fotó: Osváth Sarolta )

A MGYOSZ rendezvényén a gazdasági miniszter elégedetten nyugtázta, hogy kormány gazdaságpolitikája eredményeként hazánkat már újra nem azok között az országok között tartják számon, amelyek külső segítségre szorulnak, sőt, bizonyos tekintetben példaként is állhat a Visegrádi négyek előtt. A múlt évben elért 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel Európában Írország utána második legjobb helyen állunk, az ország finanszírozható és jelentős mértékben csökkent az államadósság, nőtt az ipari termelés, a beruházások és a foglalkoztatottság is. A kormány iránt kritikus elemzők is reálisnak látják a hazai össztermék (GDP) három százalék körüli növekedését 2015–2016-ra. Az idén a Nemzetgazdasági Minisztériuma legutóbbi számítások alapján 2,8–2,9 százalékot prognosztizál. Varga Mihály elmondta: a 2014–2020 közötti új, európai uniós fejlesztési ciklusban a források segítségével megtartható a gazdaság lendülete, de „még nem dőlhetünk hátra” – fogalmazott. Foglalkoznak az áfacsökkentés lehetőségével, valamint a személyi jövedelemadó egykulcsossá tételével. Az állami adóbevételeket nagyobb arányban kívánják a fogyasztás oldaláról biztosítani. Átalakítják az adóeljárási rendet, szemléletváltást kívánnak meg a hatóságtól.

– A NAV-tól azt várjuk, hogy ne fékezze, hanem segítse a gazdasági növekedést, és támogassa a gazdaság szereplőit, hogy megkülönböztesse a jó és a rossz adózókat – fogalmazott a miniszter. Szerinte 2017-ben a magánszemélyek többsége rábízhatja az adóbevallását a NAV-ra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!