Gazdaság

2015.03.09. 06:39

Pocokinvázió Veszprém megyében

Súlyos és egyre fokozódó károk írhatók az elszaporodott mezei pockok számlájára. Már nem csak a mezőgazdasági kultúrákban, hanem az erdőkben is tetten érhető a jelenlétük.

Tremmer Tamás

A tavalyi túlszaporodás és az év végi enyhe időjárás miatt már nemcsak a szántóföldeken, hanem több dunántúli erdészeti területen is kárt okoznak a mezei pockok, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatósága. A károkozás csökkentése érdekében a Nébih kérelem esetén engedélyezi a pocokirtást. A felhasználható készítmény kizárólag a járatokba juttatható ki, és a felhasználóknak alapvető kötelességük az elpusztult pockok összegyűjtése és megsemmisítése. A talajfelszínre nem lehet csalétket szórni, mert az vadpusztulást idézhet elő. A vad- és madárállomány védelmében a hatóságok fokozottan ellenőrzik a rágcsálóirtó szerek kihelyezését.

A pockok a Bakonyerdő Zrt. erdeiben korábban is jelen voltak, de most egyre intenzívebben. A vállalat Bakonykoppány határában lévő csemetekertjében a lombos fafajok 20-30 százalékát megrágták, amelyek aztán el is pusztultak, mondta Stubán Zoltán erdőművelési és közjóléti osztályvezető. A rágcsálók az erdőben feleszik az újulatnak szánt makkot, illetve a makkvetést is megritkítják. Ezzel szintén komoly károkat okoznak, de annak mértékét nehéz megbecsülni.

Az invázió a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt-ét is érintette, tájékoztatott Pintér János növénytermesztési ágazat vezetője. Azt tapasztalták, hogy a felszaporodott állomány az árokpartokról, a füves területekről, valamint az elhanyagolt magánbirtokokról egyre inkább behúzódott a szántóföldekre. Felmérésük szerint Veszprém határában már mintegy 380 hektár vetőmag területen vannak jelen egyre intenzívebben. A várhatóan fokozódó károkozás miatt a védekezést hétfőn megkezdték, ehhez minden hatósági engedély a rendelkezésükre áll.

Fotó: Penovác Károly

A pockot rendkívüli szaporaság jellemzi: egy pár össz-szaporulata egy évben akár 150-200 egyed is lehet, azaz egy populáció képes megszázszorozni magát! Ezzel szemben van egy másik jellemző tulajdonságuk is: kedvezőtlen környezeti tényezők hatására képes szinte teljesen eltűnni a nagy tömegű rágcsáló népesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!