Gazdaság

2010.12.09. 14:52

Szakad a kistérség

Ajka - Hiába készítették elő a szavazó urnákat, továbbra sem tudtak alelnököket választani a kistérség elnökségébe.

Győrffy Árpád

A szerda délutánra összehívott tanácskozáson Tóbel János elnök kénytelen volt megállapítani a határozatképtelenséget az alakulóban lévő devecseri kistérséghez tartozó polgármesteri kör  távolmaradása miatt. Ennek  hátterében az a két nappal korábban benyújtott parlamenti javaslat áll, amellyel Lasztovicza Jenő és Ékes József a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény módosítását kezdeményezte.

Az előterjesztés szerint január 1-től a jelenlegi ajkai kistérség két részre válna. Az ajkai kistérség megmaradó részéhez Ajka mellett 11 község:  Bakonypölöske, Csehbánya, Halimba, Kislőd, Magyarpolány, Noszlop, Nyirád, Öcs, Szőc, Úrkút és Városlőd tartozna.

Az újonnan létrejövő devecseri kistérséghez Devecser és 26 község:  Apácatorna, Borszörcsök, Csögle, Dabrony, Devecser, Doba, Egeralja, Iszkáz, Kamond, Karakószörcsök, Kerta, Kisberzseny, Kiscsősz, Kispirit, Kisszőlős, Kolontár, Nagyalásony, Nagypirit, Oroszi, Pusztamiske, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely, Somlóvecse, Tüskevár valamint Vid kerülne.

A tervek szerint ez csak az induló felállás lenne, mert az ajaki kistérségből még több község csatlakozna a devecserihez.  Az indoklás szerint a beterjesztők a helyi igényekre is tekintettel javasolják, hogy a korábban bírósággal, földhivatallal járási székhelyként működő Devecser központtal egy új kistérség alakuljon az ajkai meghagyásával. Ezzel lehetőséget biztosítanánk a környék településeinek, hogy a jelenlegi kétpólusú térségi szerveződés önállóan egy-egy pólusúvá váljon, egyúttal megteremtenénk a vörös-iszap katasztrófában összekovácsolódott települések közös gazdasági, társadalmi fejlődésének lehetőségét  fogalmaznak a beterjesztők.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!