Gazdaság

2014.02.11. 15:55

Pénztárgépek - Nehezen látható át a helyzet

A kisvállalkozóknak nehezebb eleget tenniük a változó szabályoknak, könnyebben eltévednek az útvesztőben.

Varga Ibolya

Nyugdíjasként foglalkozik tápok és takarmányok értékesítésével Nagy Józsefné, Marika, akinek az adóhatósággal folyamatos kapcsolatot tartó pénztárgépet kellene már üzemeltetnie. A gépet tavaly nyáron megrendelte egy székesfehérvári forgalmazótól. Szeptemberben kifizette az ár előlegét, majd a neki adott tájékoztatás alapján a társaság budapesti központjába utalta a kiválasztott pénztárgép teljes vételárát. Ezt követően tudta meg, hogy a gép már nem szerepel a megvásárolhatók között, újabbat rendelt, amelynek ismét elkérték az árát.

Nagy Józsefné, Marika új pénztárgépet rendelt, miután az első körben kiválasztottat kivonták a használhatók közül. Azóta már arról is tájékoztatták, hogy az első gép is visszakerülhet a jók közé, és az sem kizárt, hogy két gépet kap, holott csak egy kellene neki, és szeretné visszakapni a másik vételárát.

Nagy Józsefné, Marika nyugdíjasként foglalkozik tápok és takarmányok forgalmazásával Ősiben (Fotó: Zwicker Tamás)

Az ár visszaigénylésével kapcsolatos kérdésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságától részletes tájékoztatást kaptunk, amelynek lényegét emeljük ki. Támogatás illeti meg a hasonló helyzetben lévőket, amelynek mértéke a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgép beszerzéséhez kapcsolódóan kifizetett összeg, de legfeljebb a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgép helyett megrendelt új pénztárgép vételárának korábbi támogatás szerinti (általános esetben 50 ezer forint) támogatástartalommal csökkentett összege. Az üzemeltető a támogatási igényét február 17-ig jogosult benyújtani az állami adóhatósághoz. A határidő jogvesztő. A támogatás annak az üzemeltetőnek adható, aki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által A017, illetve A018 számon engedélyezett pénztárgépre vonatkozó megrendeléssel, illetve ilyen üzembe helyezett pénztárgéppel rendelkezik, és a megrendelésről a pénztárgép forgalmazója az adóhatóságnak adatot szolgáltatott, vagy a megrendelést az üzemeltető az adóhatóság internetes bevallási felületén (eBEV) adta le. Azok az üzemeltetők, akik a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgép helyett idén február 1-jéig már intézkedtek egy forgalmazható beszerzéséről, vagy február 1-jét követően, de a rendelési felület informatikai fejlesztését megelőzően intézkedtek egy másik pénztárgépről, továbbá a visszavont gép helyett másikról megrendelés leadása nélkül intézkednek, a támogatást nem a pénztárgép megrendelésével egyidejűleg, hanem önálló támogatási nyilatkozattal az eBEV felületen igényelhetik.

Amennyiben az üzemeltető az A017 vagy A018 engedélyszámú pénztárgép teljes vételárát kifizette és a gépet üzembe is helyezte, a számla szerinti érték a támogatás összege, függetlenül attól, hogy a számla szerinti értékből az üzemeltető az ötven- ezer forintos állami támogatást nem közvetlenül fizette az eladónak. Ha az üzemeltető a pénztárgép teljes vételárát kifizette, de a pénztárgépet nem helyezte üzembe, a támogatás mértéke a számla szerinti érték csökkentve a támogatás összegével. A vételárat az adóhatóság az üzemeltető számlájára utalja vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!