Gazdaság

2015.02.04. 14:58

Viharos éveket tudhat maga mögött a Pápai Hús 1913 Kft.

A társaság tavaly sikeresen jutott túl a csődeljáráson, majd a stabilizációs program kidolgozása közben megérkezett az orosz embargó, ez lett volna az egyik irány amire a kitörést alapozták. Mindezek ellenére a bázishoz képest jobbak a gazdasági mutatóik.

Tremmer Tamás

Kívánni se lehetne rosszabbat egy gazdasági szereplőnek, mint azt a vihart, amely a pápai húsgyárat beterítette. Ismeretes, a megrendült helyzetbe került vállalatot 2013 nyarán stratégiailag kiemelt vállalkozássá nyilvánították. Ennek során felmérték az állapotokat, és úgy döntöttek, csődeljárást kezdeményeznek, mert ezzel időt nyernek ahhoz, hogy rendezni tudják soraikat.

Uzsoky András, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója egy hasonlattal érzékeltette a helyzetet: a beteget szállítható állapotba kellett hozni. Arra kellett összpontosítaniuk, hogy a csődeljárás alatt stabilizálják a céget, megtartsák a pápai arculatot, a vevőállományt és ne veszítsenek piacot, ezzel együtt pedig visszaállítsák a szállítói bizalmat. Amennyiben ez idő alatt nemkívánatos folyamatok indultak volna el, nehéz lett volna visszalépni abba a sebes vízbe, amit a versenyhelyzet jelent a húsfeldolgozók számára.A multik piaci stratégiája egységes és kiforrott, nagyban megnehezíti a magyar élelmiszeripari cégek fejlődését és rentábilis működését.Szerencsére úrrá tudtak lenni a helyzeten. Véleménye szerint a kirendelt vagyonfelügyelő, Szegőné Kemerle Judit nagyon precíz munkát végzett Pápán.

A csődeljárás megnyugtató megegyezéssel zárult. Ezt követően elkezdték kidolgozni a társaság hároméves stratégiai programját, amit a közeljövőben letesznek a tulajdonos asztalára. Ennek keretében teljesen új belső szervezeti struktúrát hoztak létre. A stabilizációs program kidolgozása közben pedig megérkezett az orosz embargó, többek közöttamire alapoztak volna.

Az ügyvezető igazgató jelezte, a hazai piacon igen komoly árversenyre kényszerülnek, éppen ezért a kibontakozás egyik fő szegmense az export. A keleti nyitás számukra nagyon kecsegtető. Az orosz embargó azonban alapjaiban rengette meg őket, hiszen egy tollvonással egymilliárd forintos árbevételtől estek el. Ez egy bejáratott piac volt, komoly profittal. A kiesés pótlására hivatott országokban (például Kína, Japán, Tajvan, Vietnám) azonban be kell dolgozniuk magukat, a piacszerzés igen komoly invesztíciót igényel. Ezért is örültek a hírnek, hogy újraindulhat az orosz export. Az előírt feltételek teljesítésére több tízmillió forintot költöttek. Mindezt dokumentálták, s kiküldték Moszkvába. Várják az orosz fél válaszát, vagy az auditot. Az értékesítésben nagyon sokat segítene a saját bolthálózat bővítése, de ezek kialakítására egyelőre nincs forrásuk.

Az önkormányzat kiváló tulajdonos, hagyja a menedzsmentet dolgozni. Stratégiai kérdésekben egyeztetnek, de a napi működés során a végletekig felelős lépésekre késztetik a menedzsmentet. A piaci bizalmat sem veszítették el, 2015. Húsvétra közel 20 százalékkal több hagyományos pápai sonkával kell a vevőiket kiszolgálni. A bázishoz képet közel félmilliárddal jobb a Pápai Hús 1913 Kft. gazdasági eredménye. Hozzátette, ez még mindig nem elég, hogy nyugodtak legyenek, de az irány jó. A tavalyi árbevételük 15 milliárd forint volt, nyereség 18-19 milliárd forinttól képződik.

Az alapanyagot belföldről illetve külföldről vásárolják. A saját telepeikről 30 százalékot tudnak biztosítani.A húsgyárban ma 850-en dolgoznak. Az ügyvezető igazgató megemlítette, a városban nagyon jó a munkaerő helyzete, aki dolgozni akar, el tud helyezkedni. Ez a húsgyár számára viszont nehézség jelent, mert a 20-30 éves technológia miatt a gyártás kézimunka igényes. Mára viszont azzal kellett szembesülniük, hogy nincs elég szakképzett munkaerő a térségben.

Azt sem rejtette véka alá, hogy a strukturális, a kereskedelmi lépések meghozták ugyan a gyümölcsét, de a hatékonyság növelése érdekében előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik a technikai megújulás. Ez ügyben komoly egyeztetések folynak a tulajdonossal, befektetőkkel. Tudomásul kell venni, az élelmiszeripar jövője egyértelműen a technikai, technológia fejlődésen, fejlesztésen nyugszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!