Boldogasszony köpenyén

2022.11.04. 08:00

Szűzanya palástjában – Kovács Nóri dalban meséli el Boldogasszony-kultuszunkat

Nagyszabású koncerten mutatja be Boldogasszony köpenyén című trilógialemezét Kovács Nóri az Urániában, november 6-án. A Magyar kultúráért díjas énekesnő nevéhez fűződik a Magyarország imázsdala, a Repülj madár is.

Balázs. D. Attila

Kovács Nóri 47 dalban, bő 170 percben egy trilógia CD-n meséli el Boldogasszony-kultuszunkat

Forrás: Produkció

Kovács Nóri a Kárpát-medencei gyűjtései és kutatásai során óriási mennyiségű kincsre lelt. Magyar népi imákra, archaikus és történelmi szövegekre, dallamokra, népmesékre, egyházi énekekre talált, ezért hamar körvonalazódott, hogy nem szimpla albumon jelenteti meg Szűz Mária történetét. 

Végül 47 dalban, húsz zenész közreműködésével, bő 170 percben egy trilógia CD-n meséli el Boldog- asszony-kultuszunkat. Ebből szemezget százperces műsorában az Uránia Nemzeti Film- színházban november 6-án, vasárnap 15 órától.

A műsor a világ teremtésével, benne a világosságot szülő Boldogasszony megfogantatásával kezdődik, amelynek ősi népi szövegei az ősi hitvilágunkban gyökereznek. Ő az Ősanya, Boldogasszony anyánk, Babba Mária, akit keresztény hitünk szerint Szűz Máriának hívunk. 

Élettörténetének bemutatásához a Szentírásból, papköltők műveiből is inspirálódott, ahogy a magyar népi hitvilágból is, amely nyomon követi Mária élettörténetét, a különböző Boldogasszony-minőségekben (Gyertyaszentelő, Gyümölcsoltó).

Az énekesnő számára különösen fontos volt, hogy régi keresztény himnuszunk, a Boldogasszony anyánk is bekerüljön a műsorba, teljes szöveggel, orgonakísérettel. Koncertjén saját hitbéli meggyőződését, lelke tükrét mutatja meg a hallgatóknak, ezért saját feldolgozások, dalok is elhangzanak. 

A művek hangszerelése is változatos: több dal egy szál gitárral szólal meg, máskor népi vonós muzsika színesít vagy éppen buzdít vigasságra, de Kovács Nóri a fiatalságot is szeretné megszólítani populáris hangszerelésű dalaival.

A koncerten elhangzanak magyarságot erősítő, keresztény értékeket kidomborító, összetartozásra hangoló saját szerzemények is. 

Az énekesnő szerint különösen fontos erre emlékeznünk, mert a szétszakadt magyarság egységét közös hitvallásunk is táplálja, s Közép-Európában, különösen a V4-országokban a keresztény kultúra ápolása ma kiemelt fontosságú. 

Igazán büszkék lehetünk arra, hogy a Megváltót szülő Szűzanya palástja alá fogja a keresztény nemzetet, köpenyén hordozza a magyarokat 

– emelte ki Kovács Nóri.
A koncerten vendégművészként közreműködik Pelsőczy László színművész, valamint hegedűn Dulai Zoltán, gitáron Németh György, tárogatón Vesztergám Miklós. A koncert fővédnöke V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában