staféta

2017.11.04. 14:18

Mennyire veszélyes a tetoválás?

Sorozatunk előző vendége, Malom Bendegúz azt kérdezte Treiber Amália ajkai bőrgyógyásztól, hogy mennyire veszélyes a tetoválás.

Mátételki András

- A tetoválás, testfestés több évezredes múltra tekint vissza és napjainkban reneszánszát éli. Érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, hogy a megszületett alkotás a viselője örömére szolgáljon. A tetoválás előtt ajánlott kideríteni, nincs-e festékanyagra túlérzékenysége a megrendelőnek. A kék szín kobaltot, a zöld nikkelt, a vörös krómot, a fekete PPD-t (paraphenylendiamint) tartalmaz. Fémérzékenységet az első három anyag okozhat, ezért a színes tetoválásnál gyulladás alakulhat ki, s így a kék szemű Madonnából könnyen vörös szemű démon válhat...

Treiber Amália Fotó: Mátételki András

Rossz higiéniai körülmények között a tetováló eszközökkel fertőzés vihető át (Hepatitis B, C, HIV). Tetoválást követően fontos a sérült bőrfelület védelme, hogy kivédjük a baktériumos felülfertőződést. A hölgyek körében népszerű tartóssmink-tetoválást gyakorlott mesterre bízzuk, mert akkor kisebb a lehetősége annak, hogy a mélyre juttatott fes- tékanyagot az immunrendszer takarító sejtjei, a makrofágok a nyirokutakon keresztül elkezdjék elszállítani: ekkor olyan képet látunk, mintha víz mosná el a festéket.

Treiber Amália azt kérdezi a zirci Müller Anikótól, hogy honnan ered a foltvarrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában