Van megoldás a kilókra

2018.02.14. 09:00

A kutatások igazolták, hogy a téli elhízás valós jelenség

Tudományos adatok megerősítették, hogy a felnőtt lakosság átlagosan kettő kilót szed fel a hidegebb hónapok alatt.

Borsos Renáta

Az okokról számos elmélet és tévhit kering a köztudatban. A probléma odafigyeléssel megelőzhető, ha már kialakult, orvosolható. A téli időszakban ránkrakódott súlyfeleslegért nem csupán kalóriadús lakomáink a felelősek. A kevesebb napfény miatt csökken a D-vitamin-szint a szervezetünkben, ami amellett, hogy elősegíti a zsírraktározást, a hangulatunkat is negatívan befolyásolja. A hasznos vitamin ugyanis közvetlen hatással van a jóllakottság érzetéért felelős leptin hormonra, ezért hiánya miatt hajlamosabbak vagyunk sokszor túlenni magunkat, arról nem is beszélve, hogy a szürke időjárás okozta általános rosszkedv elől többször a nassolásba menekülünk. A téli hónapok alatt felszedett zsírrétegünk fehér zsírszövet, amely kizárólag a kalóriák tárolására szolgál. A szervezetnek azonban van barna zsírszövete, amely legnagyobb arányban a csecsemőkorban van jelen, a hideg időben aktiválódik, elkezd kalóriát égetni, energiát szabadít fel és ezzel felmelegíti a testet. A sötét és a hideg téli napokon csökken a sportolási kedvünk, kevesebbet mozdulunk ki a meleg lakásból, kevés a motivációnk, hogy változtassunk az életmódunkon. A megoldás kulcsa a mozgás. Ahogy a kisbabáknál a barna zsírszövet a hidegben aktiválódik, hogy melegítse a testet, úgy plusz súly esetén, ajánlott rávenni magunkat a mozgásra, hiszen az alacsony hőmérséklet hatásásra aktiválódik a barna zsírszövet, hatékonyabb lesz a kalóriaégetésünk, könnyebben ledolgozhatjuk a felszaladt kilókat.

Fontos, hogy a téli időszakban a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel mellett kiemelten figyeljünk a vitaminok – főleg a D-vitamin – pótlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában