fontos a munka és annak gyümölcse

2018.10.21. 15:20

Füredi szüret: kitűnő borokra számítanak

Mindig öröm számomra, ha Füreden lehetek – jegyezte meg Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megnyitójában a négynapos Füredi szüret rendezvényen szombaton, a Szent István téren.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hozzátette, a mulatság iránt országos az érdeklődés, nagyon sok vendég érkezett kifejezetten erre az alkalomra, amelyhez egyebek mellett finom borokat kívánt a képviselő.

Dasek Viktor római katolikus plébános, Bátki Dávid Géza református lelkész és Gabnai Sándor evangélikus lelkész ökumenikus áldással szentelték meg a Szent István téren a szőlőharangot, amit piros és fehér színű csemegeszőlőből, saszlából formáztak meg a balatonfüredi gazdák. – A munka és annak gyümölcse fontos az ember életében – hangzott el a megszentelésen.

A szüreti mulatság Balatonfüreden már pénteken megkezdődött, borfaluval és kézművesvásárral, a Banda előadói jóvoltából népzenei koncerttel és táncházzal, majd szombaton vidám felvonulással koronázták meg a vigasságot, amit a helyiek mellett rengeteg hazai és külföldi vendég, hatalmas tömeg éljenzett, tapsolt meg.

 

A díszes menetben jelen voltak a borlovagrendek, amelyek a budapestitől kezdve a csókakőin, tihanyin, sümegin, somlóin át Badacsonyig képviseltették magukat. Alkalomhoz illően díszítették fel a nagyvázsonyi fogatot, a Koczor-hintót, és a menetben garabonciások, csikósok, táncosok, lovasok, reformkori hagyományőrzők, zászlóforgatók, örvényesi traktorosok, salföldi kopjások, illetve a készenléti rendőrség és a város fúvósai garantálták a kitűnő hangulatot.

A szüreti mulatság Balatonfüreden rendkívül változatos, gazdag programokat kínált, illetve kínál több helyszínen, így a Kisfaludy Színpadnál és a Vitorlás téren egészen hétfő estig. Keddig, a kísérőrendezvény keretében, a Kisfaludy Galériában A szabadság vihara című emlékfilmet vetítik le.

A szervezők a mulatság alkalmával külön gondoltak a családokra, valamint a legkisebbekre is, őket bábszínházba, népi játszóházba és a Kaláka együttes műsorára hívták meg.

Englert Dezső, a Balatonfüred-csopaki borvidék hegyközségi tanácsának elnöke érdeklődésünkre azt mondta, van mit ünnepelni, mert szép termést takarítottak be az ültetvényekről, és kitűnő borokra számítanak. Ez látszik az új nedűkből, amit a szüreti vigadalom alkalmából már megkóstoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában