Kritikus az első pár hónap

2019.02.08. 07:00

Megyénkben is év elején halnak meg a legtöbben

Az első negyedévben jelentősen megemelkedik a halálozások száma az esztendő bármely további szakaszához képest. Az okok a telente megváltozó körülményekben keresendők.

Leitner Vera

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg 2017-ben 38 973-an hunytak el az első negyedévben, addig ez a szám országosan hatezer, egyes időszakokban pedig akár nyolcezerrel is magasabb a további negyedévekhez képest. A tavalyi évet vizsgálva hasonlóak a számok: míg az év első hónapjaiban közel harminchétezren haltak meg, addig a további negyedévekben megközelítőleg hétezerrel kevesebb volt a halottak száma.

Veszprém megyében 2017-ben az első és a második negyedév között háromszáz fő a különbség, míg ugyanezt a két időszakot összehasonlítva 2018 második negyedévében megközelítőleg kétszázzal kevesebben haltak meg. Ennek okai elsősorban olyan külső körülményekre vezethetők vissza, mint a fagyos téli időjárás, az influenzajárvány, az egymást érő frontok, amelyek külön-külön is megviselnek egy legyengült szervezetet.

A külső körülményekben beállt változásokat a népegészségügyi szempontból sérülékenyebb csoportok, a gyerekek, betegek, rossz körülmények között élők sínylik meg leginkább, így őket különösen megviseli a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, a napfényhiány, valamint az ebben az időszakban terjedő vírusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában