Ne legyünk siránkozó keresztények

2019.05.13. 16:00

Huszonnyolc fiatal bérmálkozott a pápai Szent Anna-templomban

A Szent Anna-plébánia közösségéhez tartozó huszonhat nyolcadik osztályos diák, valamint egy jegyespár részesült a bérmálás szentségében Márfi Gyula veszprémi érsek közvetítésével a Szent Anna-templomban. A szertartásban a bérmálkozók a Szentlélek ajándékait, pecsétjét kapták meg, ami a hitvalló, tanúságtevő keresztény életre ad segítséget.

Laskovics Márió

Márfi Gyula érsek egyesével megkente krizmával a bérmálkozók homlokát

Fotó: Laskovics Márió

A Szent Anna-plébánia közösségéhez tartozó huszonhat nyolcadik osztályos diák, valamint egy jegyespár részesült a bérmálás szentségében a Szent Anna-templomban. A szertartásban a bérmálkozók a Szentlélek ajándékait, pecsétjét kapták meg, ami a hitvalló, tanúságtevő keresztény életre ad segítséget.

Az érsek prédikációjában a Szentlélekről, az öröm fontosságáról elmélkedett. Mint mondta, a Bibliában az öröm és a Szentlélek kifejezések többször is együtt szerepelnek. Hangsúlyozta, hogy a Szentlélek az optimizmus, az öröm, a vigasztalás, az ízléses humor lelke. Jézus tanítását görög szóval evangéliumnak hívjuk, ami jó hírt, örömhírt jelent. A hegyi beszéd legjelentősebb része a nyolc boldogság. Mi, magyarok viszont a hungaropesszimizmus jegyében hajlamosak vagyunk a bibliai örömeket szomorúságként értelmezni.

Márfi Gyula érsek egyesével megkente krizmával a bérmálkozók homlokát
Fotó: Laskovics Márió

– Jézus azt mondja: boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. A lelki szegényeken azokat érti, akik nem kötődnek görcsösen anyagi javakhoz, akiknek fontosabb az üdvösség, hogy jók legyenek. Ellenben a közbeszédben butának gondoljuk. Jézus azt mondja: légy szerény, ne tudja a jobb kezed, mit cselekszik a bal. Ezt határozatlanságnak, rendetlenségnek értelmezzük félre. A pusztába kiáltott szó eredetileg pozitív jelentésű, a megtérésre felszólító volt, ma csak falra hányt borsóként használjuk. Az áldott állapotot terhességnek mondjuk – mondta el. Kiemelte, ne legyünk siránkozó keresztények.

A bérmálkozó ifjak keresztényi hitvallásuk megújítását követően választott bérmaszüleikkel együtt járultak a főoltárhoz, ahol Márfi Gyula érsek egyesével megkente krizmával, azaz olaj és balzsam megszentelt keverékével a homlokukat, majd kezet fogott velük, így közvetítve számukra a Szentlélek ajándékait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában