Szeressük felebarátainkat

2019.07.15. 07:00

Fülöp-szigeteki pap celebrált szentmisét vasárnap Pápán

Rendhagyó módon személyes újmisés áldásban részesülhettek a Szent Anna-plébánia hívei a Fülöp-szigeteki Elmer Hernandez verbita szerzetespap jóvoltából.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Elmer Hernandez újmisés verbita szerzetespap celebrált szentmisét vasárnap a Szent Anna- és Szent József-templomokban. A mise elején Salgó Ferenc kanonok-plébános mutatta be a híveknek az 1983-ban született Fülöp-szigeteki származású atyát, aki a Naplónak nyilatkozva felidézte, egy fiatal pap életpéldájának hatására állt verbita szerzetesnek.

Elmer Hernandez újmisés verbita szerzetespap szolgáltatja ki az Oltáriszentséget a pápai Szent József-kápolnában Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szülőhazájában tizenhat éves korától filozófiát, pszichológiát, lelkiséget, teológiát tanult. 2007-ben érkezett Magyarországra, 2018-ban Budapesten szentelték diakónussá. Tizennyolc éves hosszú, a képzéseket és a magyar nyelvtanulást magába foglaló folyamat után 2019. február 2-án a Fülöp-szigeteken szentelték pappá, hazánkból tizenhatan kísérték el rá. Elmondta, hogy Salgó Ferenc meghívására szívesen érkezett Pápára, ahol korábban már két ízben vett részt verbita misszión, így jó kapcsolatát ápol a befogadó családjával. Az Isteni Ige Társasága, azaz a Verbita rend budapesti Názáret Missziósházában él, a napokban várja a kinevezését.

Elmer Hernandez szentbeszédében a szeretetről, a Szentírásról szólt elsőként, majd a törvények túlburjánzásáról beszélt. Magyarországon rengeteg, mindenféle törvény van, de néha már úgy érezhetjük, az embert nem is védjük általuk. Mint mondta, ő nem nézi esténként a híradót, mert megfigyelte, hogy utána idegesebbek az emberek.

Kemény Éva vezetésével énekkel, verssel köszöntötte Elmer Hernandez atyát a szentmisén
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Érdekességként megemlítette, hogy a Fülöp-szigeteken nem engedélyezett a válás. A felebaráti szeretet fontosságáról értekezve elmondta, hogy az a Jóisten kegyelme nélkül nem lehetséges.

– Hogyan tudnám szeretni a szomszédomat, aki állandóan rólam pletykál? Nem kell messzire mennünk a felháborodásért. Amikor – a sok megpróbáltatás közepette – nem adunk teret a Jóistennek, akkor káosszá válik az életünk. De ha személyesen megtapasztaljuk Isten szeretetét és bocsánatát, akkor képesek leszünk másokat szeretni és megbocsátani nekik – hirdette.

A szentmisén imádkoztak a magyar papi, szerzetesi missziós hivatásokért, egy csoport Kemény Éva vezetésével énekkel, verssel köszöntötte Elmer Hernandez atyát, zárásként pedig a verbita szerzetespap személyes újmisés áldásban részesítette a híveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában