A tanúhegyek legszebb kőzsákjai

2019.07.15. 07:00

Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját keressük

A megye hét legszebb természeti csodáját keressük, olvasóinktól július 27-ig várjuk a szavazatokat. Lapunkban bemutatunk olyan természeti kincseket, melyeket már olvasóink javasoltak.

Tóth B. Zsuzsa

A Szent György-hegy bazaltorgonáinak nincs párja hazánkban

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence vulkánjainak fejedelmi példánya, a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye. A keleti oldalán látható hatalmas bazaltoszlopoknak nincs párjuk hazánkban. A hegy nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával.

A hegy alapkőzete a Pannon-tenger üledékéből származik, melyre három–négymillió évvel ezelőtt, vulkánkitörések sorozatával bazalt- és bazalttufa rétegek rakódtak. A környező pannon-üledék lepusztulásakor a bazaltsapka által védett terület kiemelkedett a környezetéből, melynek magassága így a korábbi felszínről tanúskodik.

Növényzete a 20. század közepéig jellemző intenzív tájhasználat következtében már nem sok nyomát őrzi az egykori őshonos állománynak, de a különleges talajviszonyok és a hegy fekvése miatt a kialakult élőhelytípusok tekintetében igen sokrétű. A hegy palástját sok helyen meghódították a tájidegen akácerdők, de a pusztafüves lejtősztyeppek, az erdősztyepprétek, a mészkerülő nyílt sziklagyepek, illetve a kitett, bazaltsziklás területek állománya fajban gazdag.

A Szent György-hegy bazaltorgonáinak nincs párja hazánkban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A hegy sajátos szubmediterrán mikroklímája, vulkanikus-üledékes talaja és a napos órák jellemzően magas száma miatt a terület borszőlő termelésére kimondottan alkalmas. A hegy természeti szépségei miatt kedvelt túracélpont. Közvetlenül a Kőkapu bazaltképződményei alatt, a fokozottan védett terület határán áll a Kaán Károly kulcsosház, amely mellett az Országos Kéktúra útvonala is elhalad.

Innen pár lépés csak a bazalt­orgonák sora, a hatalmas kő­zsákok mint egymásra pakolt óriás palacsinták sorakoznak egymás mellett. A közelükben érjük el a hegytetőt is, ahonnan aztán körbesétálhatunk. De ha nem innen, akkor a környező falvak mindegyikéből felkapaszkodhatunk a legszebb kilátópontokra. Mindenhonnan más-más arcát mutatja a táj, a Balaton.

Megközelíthetjük a hegyet tehát Kisapáti mellett Hegymagas és Raposka felől, de akár a déli oldal szép Lengyel kápolnájától is indulhatunk. Változatosnál változatosabb vulkáni formákkal, csodás kis kápolnákkal kerülünk útközben kézzel fogható közelségbe, amellett a térség legszebb bazaltorgonáit láthatjuk itt.

Két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlang­üreget is rejt a hegy, amelynek oldalában turistaház működik. A hegy tetejéről csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában