SZAVAZZ ÉS NYERJ!

2019.08.26. 07:00

A megye hét csodája: Égbe nyúló bazaltképződmények a Szent György-hegyen

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Tóth B. Zsuzsa

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet, ábécésorrendben.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence vulkánjainak fejedelmi példánya, a keleti oldalán látható hatalmas bazaltoszlopoknak nincs párjuk hazánkban. A hegy nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A hegy alapkőzete a Pannon-tenger üledékéből származik, melyre 3-4 millió évvel ezelőtt, vulkánkitörések sorozatával bazalt- és bazalttufarétegek rakódtak. A környező pannon üledék lepusztulásakor a bazaltsapka által védett terület kiemelkedett a környezetéből, melynek magassága így a korábbi felszínről tanúskodik.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlang­üreget is rejt a hegy, amelynek oldalában turistaház működik. A hegytetőről csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában