Az alvászavar sokak problémája

2019.11.26. 07:00

Alternatív módszerekkel kezeli a panaszokat Száraz Szilvia természetgyógyász

A statisztika szerint a lakosság mintegy egytizedét érinti alvászavar. Az állapotot főként az elalvás nehézsége, a felszínes, illetve gyakori felébredésekkel megszakított alvás, a túl korai ébredés jellemzik. Az alvászavar kezelési lehetőségeiről, az ártalmas állapot megszüntetéséről a több mint tíz éve alternatív és természetes gyógymódokkal foglalkozó szakértőt, Száraz Szilviát kérdeztem.

Borsos Renáta

Az alvászavarokat ma már a népbetegségek közé sorolják, hiszen minden harmadik embert érintik

Forrás: Shutterstock

Melyek azok a terápiás lehetőségek, amik segítenek az alvászavar okozta negatív tünetek megszüntetésében?

– Az egyik hatékony módszer a kranioszakrális biodinamika, a másik az access bars kezelés. Mindkettő rendkívül gyengéd, mégis eredményes alternatív gyógymód, eljárás az alvási nehézségek enyhítésére.

Miként működnek ezek a módszerek a gyakorlatban?

– A kranioszakrális biodinamika terápia célja a kranioszakrális rendszer harmonizálása, az agyi gerincvelő-folyadék áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizációja, a koponyán belüli keringés javítása, a kötőszövetek lazítása, ízületi feszültségek korrekciója és az izomrelaxáció.

Az access bars kezelés a fejen található pontok és sávok lefogásának kombinációján alapul. Az agyi területek relaxációját segít elérni, az agyhullámok lelassulása által mély ellazulást eredményez. Az érintett pontok olyan agyi területekhez kapcsolódnak, ahol a legmélyebb benyomásainkat őrizzük. Az agyban végbemenő kémiai folyamatok során az érintett személy elengedi nemkívánatos érzelmi és gondola- ti lenyomatait. Összességében létrejön egy kiegyensúlyozott, nyugalmi állapot.

Száraz Szilvia több mint tíz éve foglalkozik az alternatív, természetes gyógymódokkal
Fotó: Archív

Mik lehetnek a következményei, illetve kiváltó okai az alváshiánynak?

– A hosszabb ideje fennálló alváselégtelenség az esetek túlnyomó többségében komoly következményeket hordoz magával. Ebből adódóan a vizsgálat során testi betegséget, illetve fájdalmat okozó állapotokat, mentális betegséget, krónikusan ható stresszhelyzetet, alkoholizmust, gyógyszer-, élénkítőszer-fogyasztást mint kiváltó okokat mindig szisztematikusan kell keresni. Lehetséges, hogy az átmeneti és rövid ideig tartó alvászavarnak gyakori előidézője egy stresszes szituáció, de kiválthatta szorongás is akár.

Az esetek többségében olyan egyszerű változtatásokkal is jelentős eredményeket lehet elérni, mint például relaxáló tevékenységek vagy sportolás beiktatása. Az alváspanaszok hátterében rejlő megbetegedéseket (például alkalmazkodási zavart, pánikbetegséget, generalizált szorongást, depressziót) a hatékony kezelés érdekében célszerű minél korábban felismerni.

Az alvászavarokat ma már a népbetegségek közé sorolják, hiszen minden harmadik embert érintik
Fotó: Shutterstock

Az adekvát kezelése megelőzheti a kórkép súlyosbodását, csakúgy, mint az altatók szükségtelen mértékű alkalmazását, illetve az alkohollal vagy gyógyszerrel történő enyhítését. A mentális állapotunk javítása, az érzelmi és gondolati folyamataink tudatos megélése, szükség esetén elengedése hozzájárulhat egészségünk fenntartásához, a krónikus megbetegedések megelőzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában